Herstel De Veiling Poeldijk op langere baan
De gemeente Westland gaat opnieuw om tafel met Stichting de Leuningjes om de toekomst van de Veiling in Poeldijk te bespreken. Daardoor wordt er dit jaar geen knoop meer doorgehakt.
Dat kondigde wethouder Ben van der Stee gisteren aan tijdens een commissievergadering. Hij sprak van een misverstand nadat stichtingsvoorzitter Henk van den Bos ontstemd had gereageerd op een collegebesluit voor het opknappen van de kleine zaal. De voorzitter sprak tijdens die vergadering de raadsleden toe en zei dat hij niets van de gemeente had gehoord sinds het opzeggen van het huurcontract. Hij was verbaasd dat er een besluit lag en het college was op zijn beurt verbaasd dat Van den Bos er niet van wist. Volgens de projectmanager is er op 8 oktober wel degelijk 'een heel prettig gesprek' geweest over het opzeggen van het contract, de gevolgen en de toekomst van het oude veilinggebouw.
Het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld om een krediet van 660.000 euro beschikbaar te stellen voor het opknappen van de kleine zaal. Voorwaarde daarbij is wel dat er eerst overstemming komt over een nieuw huurcontract.
Uit het oogpunt van gelijke behandeling ten opzichte van andere exploitanten van zalen, zal de huur aanzienlijk omhoog moeten. Nu bedraagt de (symbolische) huur slechts enkele euro's.
Verder moet voortaan het zwaartepunt komen te liggen op sociaal-maatschappelijke activiteiten en dat betekent minder commerciële activiteiten. Bovendien mogen er maximaal 500 bezoekers zijn bij evenementen.
Dat leverde veel onbegrip op bij Van den Bos. "Vijftig jaar lang is het gedoogd dat er meer dan 500 mensen mochten zijn", zei hij. Volgens de gemeente heeft dat te maken met de huidige eisen rond veiligheid, brandveiligheid en het voorkomen van parkeeroverlast. Van den Bos zei dat hij nu geen enkele zekerheid heeft over de exploitatiemogelijkheden van De Veiling, maar wel een hogere huur moet accepteren. "Wij moeten een marathon gaan lopen zonder benen", vergeleek hij. Van den Bos liet de raadsleden weten dat hij een bruiloft wel als grijs gebied ziet als het mensen uit Poeldijk zijn, de wethouder ziet dat anders: "Een bruiloft is commercieel, dat is duidelijk."
Incidenteel
Een groot deel van de aanwezige raadsleden vond de toelichting van de wethouder op het besluit om 200.000 extra beschikbaar te stellen niet duidelijk genoeg. "Incidenteel is een rekbaar begrip voor een commerciële activiteit, hoe ziet u dat?" vroeg Geraldine van der Knaap aan de wethouder. Bovendien zou volgens onder meer Westland Verstandig gewoonterecht ook wat waard zijn: "Sinds 1975 is het al een feestgelegenheid, dan kun je nu niet ineens zeggen dat het niet meer mag", vindt fractievoorzitter Peter Duijsens. Andere partijen vonden juist dat er al te veel geld in de verbouwing van de grote zaal was gestopt en dat de stichting zelf moet opdraaien voor achterstallig onderhoud. Maxim van Ooijen (D66) wilde ook graag duidelijkheid over het gesprek tussen gemeente en stichting en vroeg om een gespreksverslag.
De raad heeft het college nu gevraagd om betere communicatie met de stichting en Van der Stee kondigde aan dat hij met collega Piet Vreugdenhil met het bestuur gaat praten. Daarna komt een aangepast voorstel naar de raad. Dat betekent dus dat er dit jaar geen besluit meer valt over de toekomst van het Poeldijkse zalencomplex. In elk geval is het onderwerp afgevoerd van de agenda van de raadsvergadering in december.