Archief
WOS

WOS

Akkoord over herstel zalencomplex De Veiling

De gemeenteraad van Westland gaat in december besluiten over afronding van het herstel van zalencomplex De Veiling in Poeldijk.

Na een asbestsanering houdt Stichting Leuningjes in de opgeknapte grote zaal maatschappelijke en met regelmaat commerciële activiteiten. Zo is er binnenkort een concert van Willeke Alberti. De nog niet opgeknapte kleinere zaal in het complex 'ziet er niet uit', zegt wethouder Piet Vreugdenhil. Vandaar dat het college heeft gekozen voor het beschikbaar stellen van 660.000 euro voor herstel van die zaal en een opknapbeurt voor de toiletten, de koelinstallatie en de keuken.
De Stichting Leuningjes betaalt nu een symbolische huur van 2 euro voor het complex. "Straks heeft de stichting een mooi gebouw en daar hoort ook een andere huurovereenkomst bij", zegt Vreugdenhil.

In die overeenkomst komt niet alleen een nog onbekend bedrag aan maatschappelijke huur te staan voor het complex, maar ook dat het aantal commerciële activiteiten beperkt blijft. "Als de gemeenteraad akkoord gaat met dit plan, moeten we gaan rekenen aan de huur. En de commerciële activiteiten willen we mondjesmaat toestaan. Dat willen we niet te dogmatisch bekijken, maar er komen niet keer op keer feesten. We willen de overlast beperken, maar we moeten nog kijken hoe strak dat wordt", zegt de wethouder.

Twee ton extra

De gemeente had eerder al 460.000 euro gereserveerd voor de opknapbeurt van de kleinere zaal, maar voor goed herstel was volgens de stichting meer geld nodig. Dat heeft de gemeente onderzocht en daaruit volgt dat het budget, als de raad akkoord gaat, met 200.000 euro stijgt. Vreugdenhil verwacht van wel, omdat de raad eerder al neigde naar het scenario dat het huidige gebruik van het gebouw behouden bleef.

In het pand zitten ook een kinderdagverblijf en een bibliotheek. "Dat levert huurpenningen op voor de stichting en die kunnen zij straks gebruiken voor onderhoud", zegt Vreugdenhil. Tot nu toe klopte de stichting steeds bij de gemeente aan als er groot onderhoud moest gebeuren, zoals dat aan de kleinere zaal. Mat de nieuwe huurovereenkomst komt ook daar een einde aan. De gemeente kijkt nog wel of de stichting met subsidies nog een extra steuntje in de rug kan krijgen.

Henk van den Bos, voorzitter van Stichting Leuningjes is ontstemd over het besluit: "Tot vandaag hebben we officieel nog niets gehoord. We zijn hier lelijk door verrast. Ik ga nog een brief schrijven aan de gemeenteraad, want we hebben geen zin om op deze basis door te gaan. We hebben van de gemeente niets meer vernomen sinds ons huurcontract is opgezegd", aldus een boze voorzitter.