Archief
Signbiblio

Ook Westlandse klassen naar huis om coronabesmettingen

Ook in Westland worden steeds vaker klassen van basisscholen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen onder kinderen.

Dat zeggen bestuurders Toon van Velzen van PCPOW, Turan Yazir van West Openbaar Onderwijs en een woordvoerster van scholenkoepel WSKO. Het RIVM meldde vorige week dat kinderen op basisscholen nu de grootste groep met positieve testen vormen. Ook de drie Westlandse koepels zien dat de besmettingen onder kinderen oplopen.

Wanneer meerdere kinderen in één klas positief testen, kan worden besloten om de hele klas naar huis te sturen. Bij de Westlandse scholen gebeurt dat sinds de herfstvakantie steeds vaker. "Afgelopen vrijdag ook weer twee klassen van één school", zegt Van Velzen. Yazir: "Het aantal klassen dat naar huis is gestuurd, is nu nog op twee handen te tellen. Maar als het zo doorgaat, komen we in de grensgebieden en moeten we vaker gaan beslissen klassen naar huis te sturen." En bij WSKO klinkt het: "Er worden klassen naar huis gestuurd, maar dit proberen wij met man en macht te voorkomen. Sommige scholen hanteren bij het naar huis sturen van groepen en klassen strengere richtlijn dan andere scholen. Dit heeft te maken met de eerder gegeven adviezen van de GGD. Bij deze adviezen is namelijk de kwetsbaarheid van de inwoners in sommige kernen betrokken."
Het is overigens niet zo dat er in bepaalde groepen - zoals bijvoorbeeld de bovenbouw - meer besmettingen voorkomen. "Het beeld is dat ook de andere groepen getroffen worden", aldus Van Velzen.

Het is nog niet voorgekomen dat scholen helemaal moesten worden gesloten, maar het is niet uit te sluiten dat dat nog wel gaat gebeuren. Van Velzen: "Op het moment dat er een hele grote groep besmet is, kan dit advies worden gegeven en kan tot sluiting worden overgegaan." "In de kleinere meer gesloten kernen kan de cirkel van invloed van de school groot zijn", laat de WSKO weten. "In dat geval kan het de moeite waard zijn om in overleg met verenigingen en collega-scholen te besluiten de deur een paar dagen helemaal dicht te doen. Ook als de kwaliteit van onderwijs te sterk onder druk komt te staan kan het nodig zijn om een paar dagen online te gaan lesgeven."

Door de oplopende besmettingsaantallen maken zowel de bestuurders als de leerkrachten zich steeds meer zorgen. "Leerkrachten maken zich zorgen, omdat zij zelf ook besmet kunnen raken. En dan kunnen zij ook hun eigen gezinsleden besmetten", weet Yazir. "Daar komt bij dat ook het lerarentekort nu ook in het Westland voelbaar is en er dus bij ziekte van leerkrachten nog nauwelijks invallers beschikbaar zijn. Dit laatste kan weer resulteren dat er groepen naar huis moeten worden gestuurd", vult Van Velzen aan. "Ja, wij maken ons zorgen om de invloed die Corona heeft op het goed functioneren van onze basisscholen. Wij willen de leerlingen kwalitatief goed onderwijs bieden en (leer-)achterstanden voorkomen. We vinden het ontzettend jammer als activiteiten waar kinderen zich verheugen, niet door kunnen gaan", zegt de WSKO-woordvoerster.


Mocht het toch komen tot het sluiten van scholen voor een bepaalde periode, dan kan volgens Yazir snel worden geschakeld. "We hebben van de vorige lockdown geleerd te werken met online onderwijs. Dus we zijn goed voorbereid."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland