Archief
Janneke Middendorp

Horeca-aanbod Westland kan en moet anders

Levendige en vitale dorpskernen in Westland kunnen niet zonder een goed functionerende horecasector.

De uitstraling van de Westlandse horeca is laagdrempelig, gericht op een breed publiek met een herkenbare menukaart en gezellige uitstraling. En ook al groeit de sector in de gemeente -tussen 2015 en 2020 steeg het aantal horecabedrijven met 25 procent- kan en moet het anders. Het college van burgemeester en wethouders streeft naar een kwalitatieve uitbreiding van de horeca, die wel in balans moet zijn met groen, wonen en andere economische sectoren.

Dat is de kern van de Horecavisie, die wethouder Albert Abee namens het college aan de gemeenteraad voorlegt. De nadruk ligt op het versterken van het huidige horeca-aanbod, maar er is ook ruimte voor vernieuwende concepten. De ambitie is om samen met relevante partners tot een aantrekkelijk aanbod van horeca en detailhandel in de dorpscentra te komen. Daarbij hoort ook het maken van keuzes waar wel en geen horeca kan komen. Deze partners (waaronder MKB Westland, Koninklijke Horeca Westland, en de BIZ’en) hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de visie en kunnen zich vinden in de plannen.

Er komen richtlijnen voor het vestigen van horecabedrijven, met als streven een aanbod voor verschillende doelgroepen. Wat nogal ontbreekt in Westland zijn horecabedrijven gericht op het jongere publiek en op het materialistische, zakelijke publiek. Horeca in (de centra van) van de dorpskernen moet vooral de levendigheid daar versterken. Ook de relatie met de detailhandel in de kern moet een rol spelen, aldus de visie. Bij horeca-initiatieven waarbij de invloed op de leefbaarheid groot is, zoals een discotheek, nachtclub of partycentrum, hebben locaties buiten de kern de voorkeur.

Kernen

In de horecavisie staan de kernen apart omschreven.

Naaldwijk heeft een omvangrijk horeca-aanbod. Het doel van de horecaontwikkeling hier is om detailhandel en horeca te versterken en in elkaar te laten overlopen. Zo wil het college winkelend publiek verleiden tot een spontaan bezoek aan de horeca. Er liggen kansen voor luxe horecaconcepten, maar in de praktijk blijken die niet altijd even succesvol. Een andere mogelijkheid om meer verschillende doelgroepen naar de kern te trekken, is om evenementen te blijven organiseren in het centrum die aansluiten bij de deze doelgroepen.

In ’s-Gravenzande is het aanbod van horeca groot en dat concentreert zich met name op en rond het Marktplein. De horecaontwikkeling is vooral gericht op het behouden en versterken van dit aantrekkelijke aanbod. Maar er liggen ook kansen als er meer kruisbestuiving komt met de verblijfsrecreatie langs de kust.

Wateringen is een dorp met een beperkt boodschappenaanbod en een goed horeca- en dienstenaanbod. De horecaontwikkeling is gericht op het behouden en versterken daarvan. Gezien het feit dat veel bezoekers uit Den Haag en Rijswijk komen, zou de introductie van een concept gericht op jongeren mogelijk moeten zijn. Maar BIZ Wateringen vindt uitbreiding van horecagelegenheden momenteel niet gewenst. Wel blijft de ambitie om de horeca uiteindelijk meer te concentreren, bijvoorbeeld op een horecaplein.

De Lier is een kern met een sterk boodschappenaanbod en beperkte ruimte voor horeca en diensten. Het horeca-aanbod is lokaal gericht, maar door de aanwezigheid van een aantal sterke horecazaken voor een grotere groep interessant. Kansen liggen vooral bij concepten en arrangementen, voor het trekken van bezoekende fietsers en (water)recreanten naar de lokale horeca.

De horecaontwikkeling in Monster is gericht op het behouden en versterken van een beperkt horeca-aanbod. Ondanks de ligging aan zee profiteert het dorp te weinig van de strandbezoekers. De gemeente zou meer kunnen doen aan het vasthouden van toeristen. En tijdens het zomerseizoen kan het Kerkplein beter worden benut door bijvoorbeeld een tijdelijk terras.

Honselersdijk, Poeldijk, Maasdijk, Kwintsheul, Heenweg en Ter Heijde hebben als kleine kernen een beperkt horeca-aanbod. Dat moet in ieder geval behouden blijven. Uitbreiding is van harte welkom, maar dan wel met concepten die elders in de gemeente niet te vinden zijn. In de visie staat als voorbeeld een luxe restaurant waar de kok kookt met producten uit de Westlandse kassen.

Volgens wethouder Abee is dit geen 'dwingend keurslijf': "We proberen mee te sturen." De Horecavisie staat woensdag 24 november op de agenda van de raadscommissie EFO.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland