Archief
Rijksoverheid

Rijksoverheid

Minister wil punt achter getouwtrek om islamitische school

Demissionair minister Arie Slob heeft geen goed woord over voor de gemeenteraad van Westland die de komst van een islamitische school tegenhoudt.

Een raadsmeerderheid blokkeert al jaren de komst van een islamitische basisschool, terwijl de stichting Yunus Emre volgens de Grondwet het volste recht heeft om een school te beginnen. "Het is beschamend wat er gebeurt", zegt de demissionair minister van Onderwijs. "Wat je er persoonlijk ook van vindt, de wetten moeten gewoon uitgevoerd worden", stelt Slob.

De Westlandse gemeenteraad houdt al sinds 2016 de komst van een islamitische school tegen. Yunus Emre voldoet aan alle eisen om hier een school te beginnen, maar de gemeenteraad weigert de school in het scholenplan op te nemen. Onlangs haalde de raad het budget voor de school voor de tweede keer uit de begroting. Tot grote frustratie van Slob. "De gemeenteraad is al een aantal keer op de vingers getikt. Zelfs door ons hoogste beroepsorgaan. Het zou fijn zijn als we er een punt achter kunnen zetten en dat Westland zich voegt naar de wet- en regelgeving in Nederland."

Het gemeentebestuur is wel bereid om de islamitische school in de gemeente op te nemen en heeft al diverse keren een voorstel naar de raad gestuurd om de komst van de school te regelen. "De gemeenteraad maakt dit steeds weer ongedaan", vertelt een boze Slob. "Dat heeft tot de bijzondere situatie geleid dat ik al een indeplaatsstelling heb gedaan", legt de minister uit. Dit houdt in dat de minister de school zelf toestemming geeft voor een vestiging in Westland en de gemeenteraad aan de kant schuift. "Dat is nog nooit ergens anders gebeurd en het is beschamend dat dit moet", aldus Slob.

Geen vrijstaat

Toch is de zaak nog steeds niet afgedaan. "In plaats van dat de gemeenteraad nu uitvoert wat volgens de wet moet gebeuren, hebben ze dit besluit ook weer teruggenomen. Westland is echter geen vrijstaat in Nederland. We hebben een rechtsstaat en iedere burger in Nederland moet op dezelfde manier behandeld worden. Dat is onderdeel van de rechtsstaat en daar hoort het stichten van deze school bij", zegt Slob. De minister benadrukt dan ook dat de school er in Westland sowieso gaat komen. "De koning zal nu een besluit gaan nemen over deze zaak. Linksom of rechtsom, deze school moet er komen, omdat de initiatiefnemers daar volgens onze wetgeving gewoon recht op hebben."

Schoolgebouw

De meerderheid van de gemeenteraad, bestaande uit Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF, heeft al aangekondigd om ook tegen een besluit van de koning om de school toe te staan, in beroep te gaan. "Dat recht hebben ze", legt Slob uit. "Maar dat beroep heeft geen opschortende werking. Dat betekent dat er door de gemeente ondertussen wel begonnen moet worden met het stichten van de school. Daar hoort bij dat er een schoolgebouw moet komen en dat eraan gewerkt moet worden dat de school van start moet kunnen gaan."

Slob hoopt vooral dat de Westlandse gemeenteraad zijn pogingen om de komst van de school zo lang mogelijk te rekken, staakt. '"Je kunt niet elke keer als gemeenteraad zeggen 'wij zijn de baas' en de beslissingen van hogerhand terugdraaien. De gemeenteraad is belangrijk en heeft recht van spreken, maar is ook gebonden aan de landelijke wetgeving. Die regels zijn heel duidelijk en het is beschamend dat we van hogerhand steeds moeten ingrijpen. Dat is niet fijn om te doen, maar is wel de situatie die is ontstaan; tot zelfs de koning hier een uitspraak over moet gaan doen. Het zou heel fijn zijn als dat allemaal zou stoppen."

Onbegrip

Bij Yunus Emre en de islamitische gemeenschap in Westland groeit het onbegrip. "Ik vraag me echt af wat de islam de gemeenteraad heeft aangedaan", zegt directeur Ali Ahrouch van de scholengemeenschap bij mediapartner Omroep West. "Wanneer er nog procedures zijn, snap ik dat die eerst worden doorlopen", gaat Ahrouch verder. "Maar dat spel is nu gespeeld. De Raad van State heeft bepaald dat de school er mag komen, maar toch blijft de gemeenteraad er alles aan doen om deze school tegen te werken."

"Waarom?" Dat vraagt een deel van de Westlandse islamitische samenleving zich af. Het gevoel bij de moslims is steeds meer: 'ze zijn gewoon tegen ons'. "Ik vind deze houding ontzettend jammer", merkt een islamitische dame uit Wateringen op. "We hebben hier protestants-christelijke basisscholen, katholieke basisscholen en als er islamitische mensen zijn die hun kind graag op een islamitische basisschool willen doen, waarom niet?"

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland