Archief

Supermarkten en horecabedrijven moeten voorlopig om 20.00 uur sluiten

Supermarkten en andere zogeheten essentiële winkels moeten vanaf zaterdagavond 20.00 uur dicht, tegelijk met horecagelegenheden. Andere winkels moeten om 18.00 uur sluiten.

Dat zijn enkele maatregelen die premier Rutte vrijdagavond bekend heeft gemaakt in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen gelden in elk geval voor de komende drie weken.

Een overzicht van de maatregelen die vanaf zaterdag 13 november vanaf 18.00 uur gelden:

* houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is;

* wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht;

* niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino's zijn open tot 18.00 uur;

* horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, mogen open zijn tot 20.00 uur;

* in de horeca zijn een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht;

* evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen;

* bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is geen publiek toegestaan. Verder is alle sport toegestaan;

* het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar 'Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan';

* ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd;

* als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine;

* voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Financiële steun

Er komt financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door deze nieuwe coronamaatregelen. Zoals bijvoorbeeld de horeca en de detailhandel. Het kabinet maakt komende week de invulling bekend van deze tegemoetkoming.

Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en de inzet van het coronatoegangsbewijs. "Laat je bij klachten altijd testen, ook als je al gevaccineerd bent", aldus het kabinet.