Archief
112 Maassluis

Gemeente in gesprek met omwonenden van overlastlocaties jaarwisseling

De gemeente Westland gaat in december in Maasdijk en Monster bijeenkomsten houden voor direct omwonenden van locaties waar tijdens de jongste jaarwisseling ernstige overlast is veroorzaakt.

Dat kondigt burgemeester Bouke Arends aan in een brief aan de gemeenteraad. "Om te voorkomen dat zich dit tijdens de komende jaarwisseling herhaalt, worden verschillende maatregelen getroffen. Denk aan cameratoezicht en het preventief inzetten van beveiligers", aldus Arends.

Op dit moment wordt geïnventariseerd welke maatregelen het meest geschikt en effectief zijn. ln aanloop naar de jaarwisseling zal op de betreffende locaties extra gesurveilleerd worden. ln de zogenoemde leefbaarheidskringen van beide dorpen wordt extra aandacht geschonken aan ‘vroegsignaleren’, zodat er bij mogelijke escalaties snel ingegrepen kan worden.
Arends: "Het is belangrijk dat inwoners bereid zijn om afwijkende situaties direct te melden bij de politie, zodat raddraaiers direct aangepakt kunnen worden."

'Anders dan andere jaren'

Terugblikkend stelt de burgemeester: "De afgelopen jaarwisseling was anders dan andere jaren. De coronamaatregelen en het daarmee samenhangende tijdelijke vuurwerkverbod zorgden ervoor dat de jaarwisseling in kleine kring gevierd moest worden."
Momenteel is nog onduidelijk welke coronamaatregelen tijdens de komende jaarwisseling van kracht zullen zijn. Zoals de vlag er nu bijhangt, mogen horecagelegenheden 31 december tot 00.00 uur geopend zijn en hebben evenementen een eindtijd van 00.00 uur. "De organisatoren die de jaarwisselingsfeesten organiseren hebben aangegeven de jaarwisselingsfeesten te willen organiseren als de beperking op de eindtijd verdwijnt", laat Arends weten.

Vuurwerkvrije zones

Voor de komende jaarwisseling geldt er geen algeheel verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. "Ook lokaal zullen wij geen verbod instellen", aldus de burgemeester. "Een lokaal vuurwerkverbod zorgt voor waterbedeffecten. Een vuurwerkverbod is alleen effectief als dat op landelijk niveau wordt besloten", verklaart hij.

Net zoals voorgaande jaren, met uitzondering van de afgelopen jaarwisseling, wijst het college van burgemeester en wethouders vuurwerkvrije zones aan. Het gaat hierbij onder andere om kinderboerderijen, speeltuinen en verzorgingstehuizen. Het aantal van die zones zal voor de komende jaarwisseling uitgebreid worden met natuurgebieden. Hiermee komt het aantal vuurwerkvrije zones op ongeveer 400.

De politie en boa's zullen, op basis van de beschikbare handhavingscapaciteit, in de periode rond en tijdens jaarwisseling toezien op de naleving van de vuurwerkvrije zones en waar nodig handhavend optreden. Arends: "Gezien de beperkte capaciteit is het niet mogelijk om overal tegelijkertijd te zijn."

Afsteken van vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is toegestaan in de periode van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Voor betrapte minderjarigen zal dit onder meer betekenen dat zij een Halt-verwijzing opgelegd krijgen. Dit is effectiever dan de overtreding uitsluitend afdoen met een proces-verbaal.

Consumenten mogen sinds 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). De vuurwerkverkopers mogen deze producten dan ook niet meer op voorraad hebben. Vanwege het tijdelijke vuurwerkverbod is dit vorig jaar onderbelicht gebleven, stelt Arends.

ln Westland zijn onlangs alle scholen benaderd door Halt. Zij kunnen zich aanmelden voor vuurwerkvoorlichting. Op deze manier wordt getracht bewustheid onder de jeugd te creëren om overlast door vuurwerk en het onjuist gebruik van vuurwerk met zwaar letsel tot gevolg, terug te dringen. Bij deze voorlichtingsbijeenkomsten spelen Halt, politie, boa's en jongerenwerkers een rol.

Ook hebben volgens Arends twee constructieve overleggen met Westlandse vuurwerkhandelaren plaatsgevonden. Hierin is nadrukkelijk de samenwerking op communicatief gebied opgezocht voor thema's zoals onder andere het veilig afsteken van vuurwerk, het herkennen van niet goedgekeurd vuurwerk en de gevaren ervan. Ook is in deze overleggen het idee ontstaan om actiever voorlichting op basisscholen, voor de groepen 7 en 8, te gaan geven. Dit idee wordt in gezamenlijkheid nader uitgewerkt.