Archief
Archief WOS

Voorwaarden aan woningen arbeidsmigranten bij tuinders

De gemeente Westland wil meewerken aan de tijdelijke (kleinschalige) huisvesting van arbeidsmigranten op de percelen van glastuinbouwbedrijven.

Het mag geen verdienmodel worden, dus vooral bedoeld voor 'eigen' werknemers. Maar voordat er een vergunning wordt verleend, zal met name gekeken worden naar de kwaliteit van de woningen, de zichtbaarheid ervan vanaf de openbare weg, de toegankelijkheid van de woningen en het beheer ervan. En de tijdelijke woningen mogen eventuele herstructurering van het glastuinbouwgebied niet hinderen.

Dit blijkt uit de 'Beleidsregels tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten bij glastuinbouwbedrijven' die het college van B en W heeft vastgesteld. Bij de opstelling van de regels is overleg gevoerd met de provincie Zuid-Holland, vakbond FNV en Glastuinbouw Nederland.

Huisvesting van arbeidsmigranten vindt tot nu toe vooral plaats in daartoe opgerichte 'hotels', omgebouwde kantoorlocaties, grootschalige locaties met appartementen en kamerverhuur in de dorpscentra. Maar vooral bij grootschalige huisvestingsprojecten blijkt de weerstand van omwonenden groot. Om tijdelijk en sneller meer plekken te kunnen realiseren, kijkt het college nu ook naar huisvesting op de bedrijven zelf. Een vergunning zal voor maximaal tien jaar worden verleend.

Bedrijfsplan

De tuinder die op zijn grond arbeidsmigranten wil huisvesten, zal een bedrijfsplan bij de gemeente moeten neerleggen, waarin hij aangeeft hoeveel wooneenheden/slaapplaatsen nodig zijn voor de bedrijfsvoering gedurende een jaar, waarbij ook wordt ingegaan op de voorziene toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. Hij mag bij huisvesting samenwerken met een andere tuinder, maar tenminste de helft van de arbeidsmigranten moet in het eigen bedrijf werken en de andere tuinder moet bij voorkeur binnen een afstand van 1,5 kilometer zijn bedrijf hebben.

De tijdelijke woningen mogen uit niet meer dan twee woonlagen bestaan en moeten voldoen aan de normen voor huisvesting van arbeidsmigranten van de Stichting Normering Flexwonen. Elke bewoner moet over een gebruiksoppervlakte van minimaal 15 vierkante meter kunnen beschikken. Als er stellen bij het bedrijf werken, moeten er ook tweepersoonskamers zijn.

Overeenkomstig de aanbeveling van de 'Commissie Roemer' zal er een gescheiden arbeids- en huurovereenkomst moeten zijn met als uitgangspunt een opzegtermijn van de huurovereenkomst van tenminste een maand. Ontslagen werknemers kunnen dan niet direct op straat worden gezet. Samenwerking met een daartoe gespecialiseerd (en gecertificeerd) uitzendbureau is toegestaan.

Verder moet de tijdelijke woonbebouwing zichtbaar zijn vanaf de openbare weg met een woonuitstraling naar de openbare ruimte. En de woningen moeten direct en veilig toegankelijk zijn vanaf de inrit tot het erf. Er moeten voldoende parkeerplaatsen zijn en de woningen moeten bereikbaar zijn voor de hulpdiensten. Een stedenbouwkundige zal het bouwplan beoordelen.

Toezicht

De gemeente Westland zal bij elke aanvraag beoordelen hoe de initiatiefnemer het toezicht op en het beheer van de tijdelijke woningen heeft georganiseerd. Er moet bekend zijn wie de exploitatie op zich neemt en welke maatregelen er komen om overlast voor zowel de arbeidsmigranten (onderling) als omwonenden te voorkomen. Te denken valt aan een klachtenreglement, huisregels in de taal van het land van herkomst, een 24-uurs aanspreekpunt etcetera. De tuinder wordt verplicht te registreren wie er bij hem woont. Het ontbreken daarvan kan leiden tot sancties.

De tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten mag niet ten koste gaan van de (toekomstige) herstructurering en modernisering van de glastuinbouw. Er dient onderbouwd te worden waarom er geen reële andere mogelijkheden zijn en dat er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de omvang en bruikbaarheid van het glastuinbouwgebied. Hierover zal advies moeten komen van de Adviescommissie Glastuinbouw. Ook al zijn de woningen tijdelijk, het herstructureringsbelang staat voorop, aldus de gemeente.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland