Archief
WOS

WOS

Vernietiging raadsbesluit Yunus Emre aanstaande

Het ministerie van Onderwijs draagt eind deze week het Westlandse raadsbesluit, dat een islamitische school tegenhoudt, voor vernietiging voor bij de Kroon.

Een delegatie van de Westlandse gemeenteraad was afgelopen donderdag ontboden op de tiende etage van het ministerie van Onderwijs om het besluit te bespreken. "We liepen daar tegen een muur op", zegt Peter Duijsens van Westland Verstandig. Het ministerie moest formeel de raad horen en daarna vijf dagen bedenktijd geven, voordat de minister kan overgaan tot een vernietiging van het besluit. De bedenktijd duurt tot en met donderdag. Maar nu is al zeker dat de school nog meer vertraging oploopt.

Duijsens was lid van de delegatie van de Westlandse raad die op het ministerie gehoord werd. Daarbij waren onder meer ook Mireille van der Stelt van GemeenteBelang Westland en Roel Valstar van de LPF, die digitaal van de partij was. Deze drie partijen vormen een meerderheid in de Westlandse raad en zijn tegen de komst van een Westlands filiaal van de islamitische school Yunus Emre. CDA is wel voor en was in de persoon van Cor van der Mark ook aanwezig. "De raad was uitgenodigd, dus ben ik netjes aangesloten bij het gezelschap", aldus Van der Mark, die het het getouwtrek rond de islamitische school meer weg vindt hebben van een rituele dans.

De komst van de school staat al jaren ter discussie. Als het ministerie het besluit deze week vernietigt, gaat Duijsens met de andere lokale daartegen in beroep bij Raad van State. "De minister heeft dan een besluit genomen. De raad moet er iets van vinden, de Grondwet verplicht ons om ja te zeggen, maar raadsleden moeten zelf een afweging kunnen maken. De minister zet de hakken in het zand, maar wij ook", zegt Duijsens. Een procedure bij de Raad van State duurt doorgaans minimaal enkele maanden, waardoor de kans dat er op 1 september 2022 een islamitische school in Westland zal zijn wel heel erg klein wordt.

Duijsens heeft voorgesteld om een nieuw onderzoek te laten doen naar de behoefte aan een islamitische school in de gemeente. "Het oude onderzoek dateert uit 2014 en sindsdien is er wel een en ander veranderd. De mensen willen het gewoon niet. En dan wordt onze situatie vaak vergeleken met Maastricht, maar die vergelijking gaat mank. Wij hebben geen centrumfunctie en om ons heen, bijvoorbeeld in Den Haag, is al een islamitische school."

Reactie ministerie van Onderwijs

Een woordvoerder van het ministerie laat weten: "De wet is heel helder: deze school voldoet aan alle eisen en moet er daarom komen. Er ligt een duidelijke uitspraak van de Raad van State en de gemeente heeft al twee beroepszaken verloren. Toch wil een meerderheid van de gemeenteraad in het Westland zich niet aan de wet houden. Dat is heel ernstig, want het raakt aan de grondslagen van de rechtsstaat."

De minister heeft op 9 juli 2020 namens de gemeente besloten dat de school er komt (indeplaatsstellingsbesluit). Op 1 juni dit jaar heeft de meerderheid van de gemeenteraad dit besluit ingetrokken. "De minister heeft de gemeenteraad verzocht dit ongedaan te maken. De gemeente heeft hiervoor 5 werkdagen de tijd gekregen, dus tot en met donderdag. Gebeurt dat niet, dan zal de minister aan de Koning vragen het besluit van de gemeente te vernietigen en blijft de school op het plan van scholen staan. Maar laten we hopen dat dat niet nodig is en dat de gemeente zelf doet wat nodig is", aldus de woordvoerder van het ministerie.

Nette oplossing

D66 heeft met de andere (landelijke) partijen een voorstel ingediend bij de gemeenteraad om de zaak niet door het ministerie, maar zelf af te handelen. Hij wil dat de raad het genomen besluit intrekt, zodat het ministerie het niet hoeft te vernietigen. "Dat lijkt me een nette oplossing", aldus D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland. Hij wil het pas in stemming brengen als een van de lokale partijen meetekent, al acht hij de kans klein. LPF en Gemeentebelang Westland komen in de raadsvergadering van dinsdag 9 november met het voorstel om het gereserveerde bedrag voor de school in de begroting van de gemeente voor 2022 daar weg te halen. Dat geld kan dan terugvloeien naar de algemene reserves van de gemeente.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland