Archief

Bij Oranjesluistocht en ‘halve van Monster’ controle op QR-code

Bij twee binnenkort te houden evenementen in Westland wordt een coronabeschermingscontrole toegepast. Het gaat om de Oranjesluistocht en de halve marathon van Monster.

Het zijn beide in beginsel buitensportactiviteiten, maar een deel van deze evenementen speelt zich binnen af. Bij de halve marathon van Monster betreft dat het verblijf vooraf en na afloop in sporthal De Wielepet en bij de Oranjesluistocht, die komende zaterdag wordt gehouden, geldt het vooral de afterparty.

Eigenlijk waren de organisatoren van de Oranjesluistocht niet van plan om de QR-code van de deelnemers te checken, maar de veranderende coronacijfers heeft hen van gedachten doen veranderen. "Na afloop van de wielren- en MTB-tocht krijgen de deelnemers een all-you-can-eat voorgeschoteld. Dat is een horeca-activiteit en voor die activiteiten geldt een checkplicht", legt voorzitter Hans Spies uit. "We hebben nog even overwogen om het eetgedeelte uit het programma te schrappen, maar daar zijn we toch van teruggekomen; immers de gezamenlijke maaltijd na afloop maakt de Oranjesluistocht uniek."

Mensen die zich niet hebben laten vaccineren moeten bij de start aan de Maasdijk in 's-Gravenzande een geldige testuitslag laten zien. "Dat geeft natuurlijk ook best wat gedoe, want al kost het niets, je moet er toch weer een afspraak voor maken op https://www.testenvoortoegang.org. In 's-Gravenzande worden die tests dan afgenomen", zegt Spies. "We begrijpen dat mensen er niet op zitten te wachten, maar als organisatoren kunnen we niet anders en het zijn uiteindelijk wettelijke regels."
Bij de Oranjesluistocht wordt geld ingezameld voor de stichting ‘Droom Je Thuis’.

Halve marathon

De halve marathon van Monster wordt op 20 november gehouden. "De gemeente heeft in de vergunning aangegeven dat wij verplicht zijn om alle deelnemers en bezoekers te controleren op een geldige QR-code", aldus voorzitter Paul Mul van het organisatiecomité. "We hebben de afgelopen periode druk overlegd met de gemeente, ook met de voorbeelden van bijvoorbeeld Leiden en Eindhoven dat dit voor een sportevenement niet noodzakelijk is. Echter de gemeente houdt voet bij stuk en mag dit op basis van lokale regelgeving besluiten", vervolgt hij.

Mul: "Wij zullen dus aan deze verplichting moeten voldoen en zullen op de QR-code controleren bij het afhalen van het startnummer. Deelnemers krijgen dan een polsbandje. Zij kunnen daarna zonder verdere controle deelnemen en na afloop de prijsuitreiking, loterij en de horeca zonder verdere controle bezoeken.

Hij merkt verder aan het adres van de deelnemers op: "We hebben beperkte ruimte om uw telefoon veilig te bewaren, dus als het mogelijk is neemt u de code dan geprint mee."

Als supporters bij de start/finish gaan staan en/of de sporthalhoreca willen bezoeken, zullen ook zij gecontroleerd worden op een geldige QR-code. "Buiten deze zone kunnen zij zonder controle langs het parcours staan.", besluit Mul

Hans Spies van de organisatie van de Oranjesluistocht vertelde bij Maarten in de Middag dat ze niet blij zijn met deze maatregel