Archief
WOS

WOS

Petitie gestart tegen bomenkap bij Kortebuurt Maassluis

Enkele tientallen bomen langs de kade rond Kortebuurt 21 in Maassluis staan op de nominatie om gekapt te worden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil daar namelijk kade- en dijkwerkzaamheden uitvoeren. In een vrij omvangrijke beschikking verklaart de Omgevingsdienst Haaglanden, dat zij onder bepaalde voorwaarden kan instemmen met het kappen. Maar niet iedereen is het daar mee eens. Henk van Woerden van natuurvereniging KNNV Waterweg Noord startte een petitie tegen de kap.

In de bomen wonen namelijk roeken en ruige dwergvleermuizen. Dat zijn allebei beschermde diersoorten. De KNNV-secretaris zou het zonde vinden als de bomen zonder blikken of blozen om gaan. "Er is geen terugplantplicht- of plan voor dit gebied. Weg is weg, er komt een grasveld voor terug."

Het liefste wil de natuurvereniging dan ook dat "de gemeente Maassluis, voordat tot het kappen van de bomen wordt overgegaan, zorgt voor vervangende bomen van voldoende afmeting en in de directe omgeving van de huidige nestplaatsen zodat de roekenkolonie kan blijven bestaan. Of de kade op een andere manier te versterken zoals elders ook wel is gedaan. De bomen kunnen dan blijven staan", zo valt te lezen in de petitie.

'Onhaalbaar'

De Omgevingsdienst wijst er op dat het Hoogheemraadschap van Delfland vanuit zijn wettelijke taak verplicht is de waterkering op orde te houden, zowel qua hoogte als qua stabiliteit. "Specifiek voor de projectlocatie is gezocht naar alternatieven waarbij de bomen behouden kunnen blijven. Een alternatief waarbij de kruin niet op de huidige locatie verhoogd wordt (en waarmee de bomen bespaard zouden blijven), maar waarbij op een andere locatie de hoogte gehaald wordt, zou kunnen bestaan uit het aanbrengen van een nieuwe kade binnendijks of buitendijks van de bestaande. Maar de ingreep die dit met zich mee zou brengen, is om financiële, maatschappelijke en cultuurhistorische redenen onhaalbaar. Er worden zoveel mogelijk maatregelen genomen om negatieve effecten op de roek en ruige dwergvleermuis te voorkomen, zoals het werken buiten de kwetsbare periode van deze soorten."

De toezichthouder vervolgt: "Gelet op de noodzaak en wijze van uitvoering zijn wij van mening dat er geen andere bevredigende oplossing voorhanden is. Door de gekozen werkwijze en periode van uitvoering, wordt schade aan de roek en de ruige dwergvleermuis zoveel mogelijk voorkomen."

Sportlaan

Eerder is er in Maassluis ook al gedoe geweest om roeken. In 2015 moesten er aan de Sportlaan, een stukje verderop, bomen worden gekapt. "Toen heeft de rechter besloten dat de bomen niet om mochten", weet Van Woerden. De reden: er zat een kolonie aan roeken in de bomen. "In de tussentijd is er niets gebeurd. Als je toen behoorlijke bomen had gepoot in de omgeving, dan kon je vervangende nestmogelijkheid creëren."

Categorieen:
Nieuws Duurzaam Maassluis