Zingen helpt long covid-patiënten: 'Ik kan mezelf een soort resetten'
Het lijkt een gewoon koor met acht dames, ze zingen ook nog zuiver. Maar mooi zingen is niet het allerbelangrijkst in deze groep.
Alle deelnemers zijn long covid-patiënten en hebben al heel maanden last van de nasleep van het coronavirus. Zangdocent Iris van der Made richt zich met deze dames dus niet alleen op zingen. "Het zingen brengt de ademhaling naar beneden, maar deze deelnemers moeten ook heel goed hun grenzen aangeven. De energie is vaak heel laag, dus grenzen stellen is een must", vertelt ze bij mediapartner Omroep West.
Chrissie Thomassen (35) kreeg corona in de eerste golf, ze zit nu in een scootmobiel. "Ik had al wel wat onderliggende klachten, maar corona heeft mijn leven totaal veranderd. Ik kan niet meer voor mezelf zorgen, woon weer bij mijn vader. Het zingen zorgt ervoor dat ik iets leuks doe en ook nog werk aan mijn herstel. Door te werken aan mijn ademhaling kan ik mezelf een soort van resetten."
De 26-jarige Merel Stegeman werkt op een basisschool en kreeg in maart corona. "Ik ben twee weken heel erg ziek geweest, daarna kwam het herstel. Maar dat herstel bleef ergens hangen. Ik werk nog steeds, maar een paar uurtjes per week. Elke dag moet ik kijken: wat ga ik doen en hoe veel energie kost mij dat. Het is keuzes maken. Als ik te veel doe, dan lig ik de volgende dag gelijk weer een dag op de bank. Het zingen is erg fijn, maar het is vooral fijn om met andere long covid-patiënten te zijn. We hebben steun aan elkaar, maar ook veel lol. Zo maken we het ook een beetje licht. Het is al zwaar genoeg."
Deze cursus wordt gegeven door De VAK, het centrum voor kunsten in Delft. "Door te zingen zal je niet volledig herstellen van de nasleep van het coronavirus. Maar het geeft je wel handvatten voor in het dagelijks leven."