Archief
Signbiblio

Signbiblio

'Prijzen supermarkten stijgen met 5 procent door hoge gasprijzen'

De gevolgen van de recordhoge gasprijzen ga je begin volgend jaar merken in de supermarkt.

Dat voorziet hoogleraar detailhandel Laurens Sloot. Omdat veel kwekers in Westland de energieprijzen nauwelijks kunnen ophoesten, zullen ze minder produceren. "Door die schaarste stijgen de prijzen", zegt Sloot, die denkt dat die stijging zomaar vijf procent is ten opzichte van een jaar geleden. Sommige producten worden zelfs nog duurder, zegt hij bij mediapartner Omroep West.

"Het kan voor de kwekers in het Westland lonen om een aantal van hun kassen leeg te laten staan. De prijzen die nu nog gerekend worden in de supermarkt, zijn in ieder geval niet voldoende om er voor te produceren", zegt Sloot. "Maar door die mindere productie ontstaat schaarste en stijgen de prijzen."

Dat effect merk van je vanaf begin volgend jaar. "Ik verwacht dat alle producten die energie-intensief geproduceerd worden in prijs stijgen." Niet alleen groente en fruit dus, maar ook een vers bosje bloemen wordt duurder.

Importeren is ook duur door de hoge containerprijs

Sowieso stijgen de prijzen in de supermarkten de komende tijd. Dat ligt, behalve aan de stijgende gasprijzen, ook aan de containerprijzen. "Als we in Nederland minder produceren, zullen we meer gaan importeren", aldus Sloot. Voor sommige producten voorziet de hoogleraar een prijsstijging van misschien wel dertig procent, omdat bijvoorbeeld ook transport erg duur is.

Niet alles is duurder, de cacaoprijs is bijvoorbeeld historisch laag. "Dus in plaats van een bosje bloemen, moeten we elkaar misschien maar chocola cadeau geven", besluit Sloot.

'Regering moet ingrijpen'

Volgens Jacco Vooijs, voorzitter van belangenvereniging Glastuinbouw Westland, moet er samen met de overheid naar een oplossing worden gezocht om er voor te zorgen dat we ons eten in januari nog kunnen betalen. In andere Europese landen is inmiddels een plafond voor de gasprijs vastgesteld.

Of dat ook in Nederland moet gebeuren, weet de glastuinbouwvoorzitter niet. Vooijs: "Ik weet niet of dat de oplossing is. Misschien wel, misschien subsidiëring. De overheid moet eerst inschatten wat de gevolgen zijn en denken in worstcasescenario's."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland