Archief
Omroep West

Stoppen Golden Earring doet nog steeds pijn: band geëerd

Komt er wel of geen monument van Golden Earring op het Malieveld? Die vraag wordt hopelijk beantwoord in de tweedelige televisie-documentaire That Day.

Een deel daarvan werd opgenomen in Museum RockArt in Hoek van Holland, dat vrijdag tot en met zondag een ode brengt aan Nederlands bekendste rockband ooit. In samenwerking met Berry Albers van de fanclub wordt, na zestig jaar trouwe dienst, drie dagen stilgestaan bij het afscheid van de Haagse band.

Een dag voor het speciale weekend zijn de talloze vrijwilligers van Museum RockArt nog druk bezig met de laatste voorbereidingen. Mediapartner Omroep West ging langs. Wim van Dijken: "We hebben al vanaf begin dit jaar een expositie over Golden Earring en die wordt nog steeds uitgebreid, daar komen nog steeds spullen bij. Maar dat horen we ook van de fans, dat er behoefte is dat mensen erover praten. Zestig jaar lang een topband geweest en dan om zo'n reden (George Kooymans lijdt aan de ziekte van ALS - red.) moeten stoppen, dat doet bij de fans pijn."

In samenwerking met Berry Albers, fan van het eerste uur, komen de fans drie dagen bij elkaar. "Het is geen fanclubdag, maar de liefhebbers en de fans zijn van harte welkom om het te hebben over wat ze al die jaren met Golden Earring hebben meegemaakt. Hoe ze het beleefd hebben. Het worden gewoon drie hele fijne dagen."

Please Go

Voor de fans is er veel te zien en te genieten in Museum RockArt, vindt ook Frans Krassenburg, oud-zanger van - wat toen nog heette - The Golden Earrings. Zijn gesigneerde gitaar heeft een ereplek gekregen in de tentoonstelling: "Het is een Oost-Duitse gitaar, die George voor de opnames van Please Go en voor de eerste elpee, Just Earrings, heeft gebruikt. Ik vond het zo'n mooie gitaar. Toen heb ik hem gekocht."

Krassenburg kijkt zijn ogen uit. Oude publiciteitfoto's, krantenknipsels, concertposters, eerste persingen van singles, gouden platen, het drumtoestel van voormalig drummer Fred van der Hilst. Trots kijkt hij naar het single-hoesje van hun eerste hit Please Go: '"Ja, dat is het begin he? 1965. Dat werd gelijk een hit. Een top 10-hit zelfs. Ja."

Geen spijt

Zeven hits op een rij scoorde Krassenburg met The Golden Earrings. Na Please Go volgenden onder meer That Day, In My House, Daddy Buy Me A Girl en, zijn laatste, The Sound Of The Screaming Day. Spijt heeft hij niet dat hij er in 1967 mee stopte. "Wat een geschiedenis die jongens. Niet te geloven. Maar nee, we hebben dat in goed overleg gedaan. Zij wilden een andere richting op. Nou prima, en dat is ook wel gebleken."

"Ik was een echte liedjes-zanger. Zij wilden toch meer de wat ruigere kant op en dat zagen we dus niet zitten met elkaar. Dus in 1967 hebben we afscheid van elkaar genomen. Altijd vrienden gebleven. Als we elkaar zagen was het oude jongens, krentenbrood. Geen probleem en dat is in principe nog steeds."

George Kooymans

Rondkijkend kan hij er niet over uit. "Geweldig! Die hebben wat gepresteerd. Over 100 jaar staan ze, staan we nog vermeld in de geschiedenisboeken. Kan niet anders. Echt een prestatie. En ik ben trots, heel trots dat ik daar deel van heb uitgemaakt."

Terwijl hij dat zegt, valt zijn oog op een foto van gitarist George Kooymans: "Als ik dat gezicht van George zie, dan denk ik: jongen, ik hoop dat je nog een heleboel jaren van het leven kan genieten. Ik wens hem natuurlijk ongelooflijk veel sterkte. Ja. Geweldige collega." Peinzend: "Ja, geweldig." Gevolgd door een diepe zucht.

Niet te vervangen

Ongevraagd geeft hij antwoord op de vraag of Golden Earring wel moest stoppen: "George is niet te vervangen, gewoon heel simpel. Maar niemand van de Earring is te vervangen. Je bent een Earring of je bent geen Earring. Je gaat niet iemand vervangen als je al zo lang... En dan praat ik over 1961, 1962. Toen ze nog een instrumentaal bandje waren, genaamd The Tornados."

Omdat er al een Amerikaanse band bestaat met dezelfde naam, wordt het The Golden Earrings en uiteindelijk Golden Earring. Krassenburg: "Met The Golden Earrings werden de mensen bedoeld. Internationaal kan dat niet. Dus toen hebben ze de -s er af gehaald en werd het: Golden Earring. Een begrip."

Monument

En dat verdient natuurlijk een monument. Maar of dat er ook echt gaat komen? Van Dijken: "Daar wordt aan gewerkt. Maar daar kan ik geen uitspraken over doen. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft daar zelfs een goed woordje voor gedaan. Meer mag, en kan ik er niet over zeggen. Ook omdat ik niet weet wat er op de planning staat."

Maar hopelijk geeft de documentaire That Day - afscheid van Golden Earring daar meer duidelijkheid over. Deze wordt op 8 en 9 november uitgezonden bij Het Uur Van De Wolf op NPO2, met daarin niet eerder vertoonde concertbeelden, werkopnamen en nieuw archiefmateriaal. Een deel van de beelden komt uit privé-archieven.