Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Appartementen in voormalig cafetaria of tuinderswoning: 'We willen starters helpen'

Steeds meer oude panden in Westland worden opgekocht en getransformeerd tot appartementencomplex.

"Ik wil gewoon niet tot mijn dertigste thuis blijven wonen", verzucht starter Marijn. Ze is bijna 24 en zoekt al bijna twee jaar zonder resultaat naar een woning in het Westland. Toch gloort er een klein beetje licht aan de horizon, door het ombouwen van oude panden.

Wie binnenstapt in de oude, vervallen tuinderswoning aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande, kan zich waarschijnlijk nog niet voorstellen dat hier over zes maanden acht spiksplinternieuwe, hypermoderne appartementen te vinden zijn. "We gaan over twee weken beginnen met de verbouwing", zegt projectontwikkelaar Anne Heijmans van projectontwikkeling VV Real Estate. "Maar er moet inderdaad nog heel veel gebeuren."

Voor de Westlandse Marijn zouden de appartementen 'de perfecte oplossing zijn'. "Het is gewoon heel erg lastig omdat ik alleen ben, en daardoor niet een heel groot budget heb", vertelt ze. Projectontwikkelaar Real Estate wil starters als Marijn graag helpen. "Het voelt als onze maatschappelijke plicht om juist iets te ontwikkelen voor de doelgroep in Westland die het nu zo moeilijk heeft."

Het kan niet goedkoper

Dat doen ze dus door oude panden in Westland op te kopen en hier vervolgens appartementen in te bouwen voor middeninkomens, vooral alleenstaanden. "Het voordeel van bouwen in een bestaand pand is dat de bouw veel eerder af is én er zijn minder bezwaren van omwonenden. Ze hoeven niet te wennen aan een nieuw complex, want het wordt gewoon gebouwd in een pand dat ze al kennen."

De appartementen aan de Naaldwijkseweg zullen over zes maanden worden opgeleverd. De kosten variëren van 750 tot 900 euro per maand en de kleinste woning is 45 vierkante meter. Volgens Heijmans kan het tegenwoordig niet goedkoper. "De vraag is gigantisch, helemaal in het Westland. Daar komt bij dat deze appartementen wel volledig kant-en-klaar opgeleverd worden. Als je het zo bekijkt, valt de prijs nog mee."

Al vijftig mensen op de wachtlijst

Hoe de appartementen in de oude tuinderswoning uiteindelijk worden, is al te zien aan de Rijnweg in Monster. Daar is in het pand van een voormalig cafetaria precies hetzelfde gedaan. "Mensen hebben alles wat ze nodig hebben: een woonkamer met open keuken, badkamer en slaapkamer." Dat de vraag groot is, blijkt. "We hebben voor de tuinderswoning in 's-Gravenzande inmiddels al vijftig mensen op de wachtlijst staan."

Acht appartementen lijkt dan ook - gezien de enorme woningnood - een druppel op een gloeiende plaat. "Dat is het, maar alle beetjes helpen", geeft Heijmans toe. Volgens haar is het probleem in Westland groter dan elders in de regio, zoals in Rijswijk, Delft, Zoetermeer of Den Haag. "In Westland wordt gewoon heel weinig voor jongeren gebouwd, en dat merk je. Het vergrijst hier steeds meer."

Daarom blijft ze als projectontwikkelaar zoeken naar oude panden. "We zijn ook woningen aan het creëren op de plek van de oude Daltonschool en nog twee oude panden in Monster om daar een vergunning van de gemeente voor te krijgen."

Marijn heeft in elk geval de hoop nog niet opgegeven: "Ik verwacht dat ik over één of twee jaar echt wel ergens anders woon."