Archief
WOS

Fruitmuur krijgt gedenksteen

De oude fruitmuur langs de Poeldijkseweg in Wateringen krijgt een gedenksteen ingemetseld.

Dat gebeurt bij de restauratie van het tweede deel van de muur. Op de gedenksteen staan de namen van alle eigenaren van de druivenkwekerij Sonnehoeck waarvoor de muur is gebouwd, vanaf 1820.

Tijdens Open Monumentendag werd zaterdag op Sonnehoeck de steen overhandigd. Wethouder Snijders kreeg de steen van mevrouw Van den Bos, weduwe van de oud-burgemeester van Wateringen die zich heeft ingezet voor het behoud van deze muur. De gedenksteen is vervaardigd en geschonken door steenhouwer ‘De Gedenkgroep en Bosch Glaskunst’ uit Wateringen.

Het eerste deel van de fruitmuur, zo’n 75 meter, is al gerestaureerd. Dat deel moest door de slechte staat waarin het verkeerde, eerst helemaal worden afgebroken. Het tweede deel van ongeveer 50 meter, dat iets verderop staat, komt volgend jaar aan de beurt. Dit deel staat niet scheef en ook de fundering hoeft niet te worden aangepast, waardoor het makkelijker is te restaureren, liet wethouder Snijders weten.

De gemeente Westland trok een kwart miljoen euro uit om de vervallen fruitmuur in oude luister te herstellen. De gemeente wil de muur uit cultuur-historisch oogpunt behouden. Bovendien wordt de muur gezien als geluidsscherm voor de nieuwbouwwijk erachter.

Rolf van Koppen