Archief
WOS

WOS

Drijvende drollen en dood water langs de Rozenlaan

De sloot langs de Rozenlaan in Maassluis is dood. Zwart water, drijvende drollen en een smerige geur zijn aan de orde van de dag.

Het riool kon de hevige regenbuien van afgelopen weken niet aan, waardoor er een overstort is geweest. "We hebben er behoorlijke last van, niet alleen de geur, maar het water is ook dood. Van de week lag er een dode eend in. Alle eenden zijn ook weg, af en toe zwemt er alleen nog een enkele waterkip tussen de drollen. Het is een smerige boel", vertelt Pim Rooijers, die zelf langs het water woont.

De problemen zijn volgens de buurtbewoner ontstaan toen de gemeente een aantal jaar terug de overstort heeft verplaatst, naar onderaan het riool. "Voorheen stonden ze op een andere plek, toen hadden we er geen last van. Als hij toen overstroomde kwam er alleen schoon regenwater in de sloot."

De gemeente kan op korte termijn niets betekenen voor de mensen die langs de sloot wonen. "Het is natuurlijk een vervelende situatie", schrijft een woordvoerder van de gemeente. Toch is er volgens de gemeente weinig aan te doen. "Wel zijn we bezig om de doorstroming na een overstort zodanig te verbeteren dat de effecten van een overstort beperkt worden. Maassluis investeert fors in verbetering van het rioolstelsel en de waterafvoer. De klimaatverandering heeft grote gevolgen en vraagt veel aanpassingen om extreme regenval goed te kunnen verwerken. Daar is Maassluis volop mee bezig, maar dat is een inspanning van vele jaren."

"Maar met welk water ze het door gaan spoelen, weten ze nog niet", zegt de Maassluizer. "Het is wachten op een regenbui. Maar in deze sloot zit ook geen schoon water meer, dus doorspoelen in de richting van de Vlieten is haast niet te doen. Dus het is eigenlijk wachten op een andere oplossing."

Bovendien is er nog nevenschade als het water wordt doorgespoeld. "Want dan spoelt het richting de volkstuinen. Die zijn gewend om het water voor de besproeiing van de tuintjes uit de sloot te halen. En dat wordt nu ook wel een probleem natuurlijk. Je zou haast zeggen: het is een gevaar voor de volksgezondheid."

Artikel gaat verder onder de video.

Delfland

Ook heeft Rooijers het Hoogheemraadschap van Delfland al benaderd. "Want als het doorstroomt naar de Vlieten, komt het vervuilde water daar terecht en dat kan de bedoeling niet zijn", vertelt hij. Ook de WOS vroeg Delfland om een reactie:

"Bij hevige neerslag kunnen gemeentelijk riolen soms de hoeveelheid water niet meer aan. Dan zijn er overstorten op het oppervlaktewater om te voorkomen dat rioolwater tot overlast leidt op straat of bij de mensen thuis." Toch is Delfland geen fan van overstorten, ze heeft liever dat er minder water in het riool terecht komt. "Overstorten zijn slecht voor de waterkwaliteit en daarom werken wij met alle gemeenten in ons gebied samen om ze terug te dringen. Dat kan onder meer door voor regenwater en rioolwater aparte systemen aan te leggen. Het aanpassen van de rioolsystemen aan het veranderde neerslagpatroon heeft tijd nodig en kan niet overal."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis