Steeds meer exotische gewassen in Westlandse kassen
Kwekers in het Westland wagen zich steeds vaker aan meer exotische gewassen.
Zo worden er naast vanillestokjes, wasabi-pasta en aloë vera planten, nu ook de eerste mini-watermeloenen in de Westlandse kassen gekweekt. "Het is pionieren, maar de vraag is groot."
Van een tomaat naar een watermeloen, dat is best even een omschakeling. Maar bij tomatenkwekerij De Bakker Westland in Kwintsheul doen ze het. Van de zestigduizend vierkante meter voor de tomatenkweek, gebruikt Bart de Bakker nu drieduizend vierkante meter voor de watermeloenen. "Mini-watermeloenen, het is een speciale veredelde soort", legt de van oorsprong tomatenkweker uit.
Normaal gesproken komen watermeloenen uit het gebied rond de Middellandse Zee. "Het kweken van watermeloenen in Nederland staat nog in de kinderschoenen. We zijn de eerste in Nederland die dit doen. Het is uit nood geboren, omdat we in de tomatenteelt te maken hebben met virussen waardoor planten doodgaan. Toen hebben we voor de gein dit geprobeerd, en het werkt."
Wasabi en aloë vera in de kas kweken
Hij is niet de enige kweker die het over een andere boeg gooit. Freek Wesstein van Dr. Green uit Naaldwijk had een paar jaar geleden nog een kwekerij met verschillende kamerplanten, en hortensia's. Toch besloot hij zich volledig op de teelt van aloë vera's te gaan richten. "Het mooie van de aloë vera is dat we hem niet alleen als sierplant verkopen, maar ook als huidverzorging. We zagen hier een mooie kans liggen."
Ook Sander van Kampen uit 's-Gravenzande vond kroppen sla of komkommers telen veel te simpel. "Ik kwam erachter dat de wasabi die wij bij sushi eten in werkelijkheid een mengsel van mierikswortel en nog wat onduidelijke toevoegingen is. De echte wasabi-planten groeien in Japan, waarom zouden we die niet gewoon in de kas kunnen kweken?" Inmiddels oogst de Westlanders zo'n vierhonderd kilo wasabi per jaar.
"Je begint zoiets niet als hobby"
Of het ook rendabel is? "Het heeft me tot nu toe vooral veel leergeld gekost", geeft Van Kampen toe. "Maar uiteindelijk, als ik op grotere schaal kan gaan produceren, ga ik zeker winst maken." De tomatenkwekers in Kwintsheul weten nog niet wat de meloenen hen gaan opleveren. "Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Aan de hand daarvan bepalen we op welke schaal we volgend jaar gaan produceren. Kijk, je begint zoiets niet als hobby, of omdat het gewoon leuk is; het moet óók geld binnenbrengen."
Maar is de sky the limit? Gaan de Westlandse kwekers straks ook papaja's of cacaobonen kweken? "Uiteindelijk kan alles in de kas gekweekt worden, maar voorlopig houden wij het bij de tomaten en meloenen", glimlacht De Bakker. De hamvraag is natuurlijk: zijn al die exotische producten van Hollandse bodem ook lekkerder? "Smaken verschillen, maar het is een feit dat we deze watermeloenen heel rijp kunnen oogsten, en het lijntje naar de consument bij ons veel korter is. De volgende dag liggen ze al in de winkel. Bij de watermeloenen die van ver komen, kan de kwaliteit door de reis afnemen."