Archief

Coronabeleid: vooral beperkingen in horeca en uitgaansleven

Het kabinet heeft besloten de coronamaatregelen vanaf zaterdagochtend aan te scherpen.

De besmettingscijfers stijgen momenteel erg hard, zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie. Het gaat om een onverwachte wending. "Twee weken geleden stonden alle seinen op groen", blikt minister Hugo de Jonge terug.
De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen feesten en uitgaan. Het kabinet houdt er rekening mee dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn, aldus Rutte.

Vanaf morgen, zaterdag 10 juli, 06.00 uur, tot en met vrijdag 13 augustus gelden de volgende maatregelen:
Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter:
Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 06.00 uur 's ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, op pauze tot en met vrijdag 13 augustus.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport:
Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegestaan, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig (dit was 40 uur).
Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties: voor zogenoemde doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen.

‘Houd feestjes klein en beheersbaar’
Het kabinet blijft er op hameren dat de basisregels belangrijk blijven. "Als je anderhalve meter afstand houdt, is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand."
Hygiëne blijft ook belangrijk. Dat betekent regelmatig je handen wassen. alsmede niezen en hoesten in je elleboog. "Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is", bepleit het kabinet.

Lezen van het hele reisadvies belangrijk
Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.
Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. En kijk niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland. Maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist. Dus bereid u goed voor: zet uw coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze. En als u nog niet bent gevaccineerd kunt u zich gratis laten testen voor vertrek.