Archief
Signbiblio

Signbiblio

Westland scheldt schulden kwijt in toeslagenaffaire

Vooruitlopend op de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen van het Rijk scheldt de gemeente Westland alle schulden kwijt van slachtoffers van de toeslagenaffaire.

De wet ligt nog te wachten op behandeling door de Tweede Kamer en gaat op zijn vroegst in op 1 januari 2022. Zo lang wil de gemeente Westland niet wachten. Voor zover nu bekend hebben 24 van de 145 Westlandse gedupeerden in de toeslagenaffaire een schuld bij de gemeente. "Dat kunnen er nog meer worden, onderzoek naar de rest loopt nog", aldus wethouder Piet Vreugdenhil.

Het kwijtschelden van de schulden voor de wet ingaat is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waar Westland zich bij aansluit. De wethouder kan niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Wel is bekend dat de gemeente het geld uiteindelijk terugkrijgt van het Rijk. Het is dus een soort voorschot.

De gedupeerden merken zelf niet veel van het kwijtschelden van de schuld. Zij krijgen de mededeling dat ze deze niet meer hoeven af te betalen. De gedupeerden die elders geld hebben geleend om zo eerder al schulden aan de gemeente af te betalen, vallen hier niet onder. "Het gaat echt om de mensen die nú een schuld bij de gemeente hebben. Ik zou ook liever zien dat ze het meetpunt een jaar of twee jaar eerder hadden gesteld, maar het is nu al een hele ingewikkelde operatie", zegt Vreugdenhil.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland