Archief
Signbiblio

Signbiblio

Midden-Delfland: schulden slachtoffers toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

De gemeente Midden-Delfland is begonnen met de kwijtschelding van de schulden, die slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben opgelopen.

Het derde kabinet Rutte viel begin dit jaar over de geruchtmakende affaire. Tienduizenden ouders werden de afgelopen jaren onterecht beschuldigd van fraude met de kindertoeslag. De Belastingdienst was zijn boekje ver te buiten gegaan. Talloze gezinnen moesten die toeslag ook onterecht terugbetalen, wat grote schulden opleverde. De gedupeerden hebben recht op een schadevergoeding van 30.000 euro, maar dat is helaas niet altijd voldoende voor gezinnen die ernstig in de problemen raakten.

In Midden-Delfland zijn voor zover bekend 28 gezinnen slachtoffer geworden. Het kabinet kondigde eerder al aan dat alle schulden worden kwijtgescholden. Dat zal gebeuren via de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen, die naar verwachting op 1 januari 2022 zal ingaan. Gemeenten kunnen al eerder beginnen met de kwijtschelding van schulden die betrokkenen bij de gemeente hebben. De kosten die de gemeenten maken, krijgen zij vergoed.

De gedupeerden merken zelf niet veel van het kwijtschelden van de schuld. Zij krijgen de mededeling dat ze deze niet meer hoeven af te betalen.