Archief

Rob Baan vecht belasting over bedrijfslunch aan

Kroketten, frikandellen of 'gewone' broodjes kaas, komen er in het bedrijfsrestaurant van het Westlandse cressbedrijf Koppert Cress niet in.

Directeur Rob Baan wil dat zijn werknemers gezond eten en laat een chefkok daarom elke dag een groentelunch voor hen bereiden. Omdat hij de lunch gratis aanbiedt, ziet de belastingdienst dat als verkapt loon en moet Baan er tachtig procent belasting over betalen. "Dit is een straf. Terwijl ik het goede doe."

"Vandaag staan er gemarineerde asperges met peultjes, spinazie, aardbeien en een half eitje op het menu", zegt chefkok Robèrt in de bedrijfskantine van Koppert Cress, terwijl het personeel met dienbladen in hun handen langzaam voorbij schuifelt. "We maken elke dag iets anders, maar altijd met 80 procent groente in de hoofdrol en zoveel mogelijk seizoensgebonden."

Het brein achter dit concept is directeur Rob Baan. "Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie moeten wij mensen 400 gram groente per dag eten. Daar kom je niet aan als je dat alleen bij het avondeten eet. Daarom is het zo belangrijk om ook groente bij de lunch toe te voegen. Ik wil dat mijn werknemers gezond met pensioen gaan, goed kunnen performen en lekker in hun vel zitten. Dáárom doe ik dit."

Lekker

Werknemers van het bedrijf kunnen de maaltijden in het restaurant van Koppert Cress over het algemeen waarderen. "Het is altijd met veel groente en gevarieerd", aldus een werknemer. "Ik ben heel blij dat ik gezond kan eten", zegt een ander. Niet iedereen staat te jubelen. "Wat meer vlees zou af en toe wel lekker zijn."

Precies om die reden, biedt Baan de lunches gratis aan. "Als ik een deel van het loon zou inhouden voor de lunches, en mensen er dus voor meebetalen, dan geef ik hen automatisch ook inspraak. Dan willen ze straks kroketten en frikandellen op het menu. En dat wil ik niet. In dit restaurant is er maar één keus; een gezonde, en die is altijd goed."

Gezonde lunch stimuleren

Baan is naar de fiscale rechter gestapt, omdat hij het niet eens is met de tachtig procent die hij nu over de gratis gezonde maaltijden moet betalen. "Ik wil heus wel iets betalen; 9 of 12 of desnoods 19 procent. Maar 80 procent, dat begrijp ik niet. Slechte lunches zouden belast moeten worden, gezonde gestimuleerd."

De directeur van Koppert Cress hoopt dat hij in z'n gelijk wordt gesteld. "Het zou de tuinbouw ook een enorme boost geven, wanneer groente en fruit goedkoper of gratis worden aangeboden. Ik zie alleen maar voordelen. Ook voor de Belastingdienst. Ik heb namelijk begrepen dat zij zelf een vrij matige lunch hebben. Als het allemaal lukt, wil ik hen graag helpen, die te verbeteren."

De uitspraak wordt begin volgende week verwacht.