Archief
Omroep West

Omroep West

Westland nog niet veel wijzer over uitbuiting

De gemeente Westland heeft onderzoek laten doen naar de uitbuiting onder arbeidsmigranten, maar twijfelt of de uitkomsten voldoende representatief zijn.

Dat schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad bij het rapport. "Het onderzoek heeft geen concrete signalen van arbeidsuitbuiting opgeleverd." Dit betekent volgens het college van B en W niet dat dat niet voorkomt. Bovendien hebben vooral Polen op het onderzoek gereageerd en slechts een paar van de gevraagde Roemenen en Moldaviƫrs.

In opdracht van de gemeente Westland heeft bureau Lexilu onderzoek onder de arbeidsmigranten zelf gedaan naar hun woon-, leef- en werkomstandigheden. Dat is een vervolg op het eerdere onderzoek 'Verkenning arbeidsuitbuiting Westland' (december 2017). Een van de conclusies toen was dat arbeidsuitbuiting een blinde vlek is in Westland. Dit vervolgonderzoek moest daarin meer inzicht geven door de arbeidsmigranten zelf te vragen.

"De genoemde zorgpunten gecombineerd met de eenzijdige samenstelling van de groep respondenten, waardoor zo goed als zeker aandachtspunten en signalen buiten beeld zijn gebleven, geven voldoende aanleiding om onze aanpak van arbeidsuitbuiting voort te zetten", aldus het college. Die aanpak bestaat uit het informeren van arbeidsmigranten over hun rechten, een meldpunt waar ze met vragen en klachten terecht kunnen. De onderzoekers doen ook een aantal aanbevelingen en die gaat de gemeente gebruiken bij de verdere ontwikkeling van de aanpak.

Huisvesting

Het onderzoek laat ook zien dat veel van de ondervraagden hun huisvesting mooier afgespiegeld krijgen dan de werkelijkheid. De beoordeling of de praktijk overeenkomt met de belofte krijgt een onvoldoende. De huisvesting in Westland scoort iets beter, maar ook daar komt het niet hoger dan een 6,5. Naast de huisvesting zijn er bij een kwart van de ondervraagden bedenkingen over de hoogte van het inkomen en de inhoudingen door uitzendbureaus.

Ongeveer de helft van de 397 ondervraagden maakt zich zorgen over financiƫle consequenties als ze werk weigeren. Een vijfde van de ondervraagden zegt wel eens mentaal bedreigd te zijn en 0,1 procent ervaarde fysieke bedreiging. Positief is dat 68 procent van de ondervraagden wel vast in Westland wil wonen en liefst 92 procent vindt het een aantrekkelijke werkplek. De Belastingdienst kan volgens de onderzoekers ook opgelucht ademhalen: de arbeidsmigranten krijgen allemaal een loonstrookje en worden via de bank betaald.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland