Archief

Westland heeft geen zicht op effect van subsidies

Er is nogal wat aan te merken op het subsidiebeleid van de gemeente Westland.

Dat is op te maken uit het rapport van de gemeentelijke Rekenkamercommissie over het subsidiebeleid. Het college van B en W heeft door het ontbreken van beleidskaders geen idee of toegekende subsidies wel doeltreffend en doelmatig zijn. En de gemeenteraad controleert daar niet op, omdat deze geen evaluaties krijgt, maar daar ook niet om vraagt.

In het gemeentelijk subsidiebeleid en in de subsidie-uitvoering wordt nergens duidelijk gemaakt wat de relatie is tussen de (verwachte) prestaties door een subsidieontvanger en de beleidsdoelen van de gemeente, zo schrijft de Rekenkamer. In de Algemene Subsidie Verordening (ASV) 2016 staan geen voorschriften voor de subsidieregelingen, de subsidieaanvraag of de subsidieverantwoording die daar inzicht in zouden moeten geven. Ook evalueert het college alleen bij zeer specifieke activiteiten het effect van de verleende subsidies, bijvoorbeeld de subsidieverordening Duurzame Energiemaatregelen Westland en de subsidieregeling Waardig herdenken, 75 jaar bevrijding.

Volgens de Rekenkamer worden subsidieontvangers, die volgens de verordening gelijksoortig zijn, soms ongelijk behandeld, omdat het college beleidskaders mist. Zo is de structurele subsidie voor het WestlandTheater De Naald over de periode 2018 en 2019 niet geïndexeerd, terwijl de Bibliotheek en Vitis wel werden geïndexeerd. Dit verschil kon niet beleidsmatig worden onderbouwd, aldus het rapport.

Verborgen subsidies

In het rapport wordt verder gesteld dat er in Westland verborgen subsidies zijn, waar het college geen structureel inzicht in heeft. Met uitzondering van de voetbalvelden en de binnensportaccommodaties ligt er geen beleid ten grondslag aan de huurprijzen voor vastgoed dat de gemeente ter beschikking stelt aan maatschappelijke organisaties. Uit een inventarisatie van huisvesting van buurthuizen in 2020 bleek dat locaties voor zeer uiteenlopende huurprijzen werden verhuurd en dat voor sommige locaties geen huur wordt betaald. Deze verschillen konden niet worden verklaard op grond van de kenmerken van het vastgoed of de kosten voor beheer en exploitatie.

Hierdoor heeft het college ook geen inzicht in de doelmatigheid van dit soort 'subsidies' en kunnen er geen onderbouwde keuzes worden gemaakt, vindt de Rekenkamer. Zo kan het college nu niet beoordelen of de realisatie van de gewenste Huizen van de Wijk waarin Vitis en de Bibliotheek gemeenschappelijk worden gehuisvest, doelmatiger kan in eigen vastgoed of vastgoed verhuurd door derden.

Aanbeveling

De Rekenkamer raadt het college aan om er op toe te zien dat de door de raad vastgestelde kaders voor subsidiebeleid consequent worden vertaald in de uitvoering van deze kaders, in de eerste plaats de subsidieregelingen en subsidiebeschikkingen. Ook moet het college ervoor zorgen dat hij meer inzicht heeft het effect van de subsidies: voldoen die wel aan de door de gemeente gestelde beleidsdoelen. De aanbeveling voor de gemeenteraad is dat die zorgt voor heldere kaders waaraan de subsidieverlening moet voldoen en meer werk moet maken van de controlerende rol van de raad door te vragen om evaluaties van effecten van de subsidies.

In een eerste reactie (het wederhoor vanuit het ambtelijk apparaat is nog niet klaar) schrijft het college het in grote lijnen eens te zijn met de conclusies en de aanbevelingen van het rapport. Maar dat geldt niet voor het ontbreken van de beleidskaders. Die zijn er wel degelijk, al blijkt dat wellicht niet uit de teksten van de subsidieverordening en regelingen. Om dat te moderniseren, zoals het college schrijft, komt er een nieuwe Algemene Subsidieverordening en op basis daarvan nieuwe subsidieregelingen. Ook zal er gekeken worden naar de mogelijke ongelijke behandeling van subsidieontvangers.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland