Archief

Nederland getrakteerd op zonsverduistering: 'Het is zelfs wat frisser'

Met speciale brilletjes of een telescoop was het heel goed te zien vandaag: de gedeeltelijke zonsverduistering.

Rond lunchtijd schoof de maan tussen de zon en de aarde, waardoor een hapje uit de zon werd gegeten. Amateur astronoom Rob Lefeber uit 's-Gravenzande had zijn apparatuur op tijd buiten staan en zat op de eerste rij.

De Westlander is speciaal op Slag Vlugtenburg gaan wonen om goed naar de sterrenhemel te kijken. Zijn huis staat een paar honderd meter van het strand vandaan en er zijn geen kassen in de buurt. "Het meest donkere plekkie van Westland", aldus Lefeber.

De zonsverduistering door de telescoop van Rob Lefeber. WOS

Met zijn gigantische telescoop kan de sterrenkundige veel planeten voor zijn lens krijgen en dus ook genieten van de zonsverduistering. "Ik kan ook goed het reliëf zien van het maanoppervlak. Een beetje grillig." Op het moment dat hij uitleg over het natuurverschijnsel geeft, komen er twee strandgangers voorbij lopen die het gesprek opvangen en nieuwsgierig raken. Binnen no time parkeert Lefeber ze achter zijn telescoop zodat ze ook mee kunnen genieten. Net als Rob merken ook de strandgangers dat het zelfs iets frisser geworden is, omdat de zon niet volledig schijnt.

Volgend jaar oktober zal boven Nederland opnieuw een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. De grote klapper wordt in augustus 2026 verwacht: dan is sprake van een bijna complete zonsverduistering in Nederland. Zo'n 90 procent van het zonoppervlak ligt dan in de schaduw van de maan.