Archief
WOS

WOS

'Maak eenzaamheid bespreekbaar, verbreek het taboe'

Veel mensen, waaronder ook veel jongeren, voelen zich wel eens eenzaam. En daar moet meer over gepraat worden, vindt de Naaldwijkse zanger Younes Mohcin.

Afgelopen donderdag lanceerde hij zijn nieuwe nummer 'Jij Alleen' en daarbij een campagne om eenzaamheid meer bespreekbaar te maken. Samen met Vitis Welzijn, gemeente Westland, jongerenraad Westland en de landelijke organisatie Eén tegen Eenzaamheid is er nu een meldpunt waar jongeren terecht kunnen: www.signaalpuntwestland.nl.

Younes schreef het nummer vorig jaar, nadat hij een moeilijk jaar achter de rug had waarin zijn vader overleed. Hij heeft zelf ook eenzaamheid gevoeld. "Ik ben half Marokkaans en half Nederlands. Dat hield in dat ik voor de Nederlanders te Marokkaans was en voor de Marokkanen te Nederlands. Ik heb heel lang een soort acteerspelletje gespeeld om erbij te horen, maar ik realiseerde me dat ik mezelf mag zijn." Dat eigen gevoel van eenzaamheid, er niet bij horen en zelfacceptatie zijn de inspiratie geweest voor het nummer.

De zanger merkt dat er vaak een taboe heerst op het onderwerp. "Ik werd vroeger vaak uitgescholden voor 'kutmarokkaan', maar als je klein bent bestaat racisme niet echt, het is dan een omgang van kinderen onder elkaar. Pas toen ik ouder was realiseerde ik me dat ik mijn hele leven ben uitgescholden. Dat gaat aan je vreten. Daarom is het goed om het taboe te doorbreken." Voor de campagne heeft Mohcin niet alleen zijn eigen verhaal centraal gezet. Hij heeft bijvoorbeeld ook gesproken met iemand die aan een zeldzame ziekte die zich eenzaam voelt en iemand die heeft geleden aan verslaving van verdovende middelen.

Producer en broer Braihim Mohcin staat helemaal achter het project. "Ik weet dat nummers beter verkopen als ze over drank en drugs gaan, maar ik heb hier echt een goed gevoel bij." Wat meehelpt zijn de warme reacties die ze hebben ontvangen. "Ik ken multinationals die zich in het nummer herkennen, maar ook van een meisje uit het asielzoekerscentrum die zich erin herkende. En ook de cast van de televisieserie Mocro Maffia herkent zich erin. Het onderwerp is enorm groot en ik denk dat we daar niet altijd goed genoeg bij stilstaan."