'Westlands Roem' wordt weer gekrent
Weer volop bedrijvigheid bij druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn: de krentploeg mag weer aan de slag.
De ploeg begon dit jaar een weekje later dan vorig jaar, omdat het lang koud was en er een hoge noordenwind waaide. "Dan duurt het gewoon langer voordat je druiven gaan bloeien en zetten en krentrijp zijn", weet druivenkweker Hilde Jansen.
Aan het eind van de 19de eeuw en begin van de 20ste eeuw waren er nog enorm veel druivenkwekerijen in Westland. Druiven waren een belangrijk exportproduct. Na de Tweede Wereldoorlog nam de druivenproductie af. De kwekerij van de familie Jansen is nu nog de enige onderneming die Westlandse druiven teelt. "Je hebt nog Sonnehoeck in Kwintsheul, die telen ook nog druiven. Maar wij zijn echt nog een bedrijf", aldus Jansen.
De teelt van druiven is intensief. "Je bent er het hele jaar mee bezig, en je hebt maar drie maanden oogst", vertelt de kweekster. En een van die maanden voorbereiding op de oogst is nu dus begonnen: de krentperiode. Elk jaar komt er een vaste ploeg krenters. "We hebben een enthousiaste ploeg en we hebben het heel leuk met elkaar. Gezellig met koffietijd en eten en daarna doen we altijd een afterkrent. Dan lunchen we na de krenttijd uitgebreid met elkaar of we gaan varen en barbecueën."
De familie Jansen teelt al vanaf 1885 druiven in Westland. Arnold en Hilde zijn de vierde generatie kwekers. Sommige krenters lopen ook al meerdere generaties mee. Zoals Gezina de Graaf, die al vanaf 1950 bij de familie krent, toen nog aan de Strijplaan in Honselersdijk. "Ik kreeg krentverlof van school en toen zei ik tegen m'n vader dat ik ook wel wilde leren krenten", vertelt ze. "Zo ben ik bij de familie Jansen terecht gekomen."
Verjonging gezocht
De ondernemer hoopt in de toekomst wel een beetje te verjongen. "De gemiddelde leeftijd is opgelopen tot zo'n tachtig jaar", lacht Hilde. Vroeger konden veel Westlanders krenten, maar nu is dat niet meer zo normaal. Mevrouw De Graaf zou niet graag zien dat de druiventeelt op den duur uitsterft. "Dat zou ik wel jammer vinden, want het hoort toch wel bij het Westland, vind ik."
Maar er is een beetje hoop. De zesde generatie van de Jansen-familie krijgt de druiventeelt met de paplepel ingegoten. "Ja, we passen wel eens op onze kleinkinderen en die gaan dan gewoon mee de kas in. Jong geleerd is oud gedaan", zegt de ondernemer. Maar, is dat dan volgende generatie van druivenkrenters? "Ja, wie weet. We gaan ervoor!"