Archief
Aad van Uffelen

Wand voor oeverzwaluwen aardig bewoond

Steeds meer weidevogels, zangvogels en steltlopers weten het Kraaiennest te vinden.

Het natuurgebied op de grens van De Lier en Midden-Delfland is vorig jaar geschikt gemaakt voor vogels om te foerageren en broeden, en dat blijkt een schot in de roos. Veel vogels, bekende en minder bekende soorten, zijn er neergestreken.

Om er een vogelparadijs van te maken is het waterpeil van de voormalige zwemplas verlaagd, zodat een plas-dras locatie is ontstaan. Daardoor kunnen vogels makkelijker eten uit de grond halen. Verder ligt er een slotgracht met hek in het meer om vogels te beschermen tegen honden. En er zijn bomen gerooid, zodat weidevogels in de plas in open verbinding staan met de achterliggende polder.

Tekst gaat verder onder de foto.

Oeverzwaluwwand in het Kraaiennest. Aad van Uffelen

Niet alleen de speciaal aangelegde broedeilandjes in het Kraaiennest zijn populair, ook de wand voor oeverzwaluwen aan de rand van het water is in trek. Mede-initiaitiefnemer van de plas en weidevogelexpert John Kleijweg: "Twintig paren oeverzwaluwen hebben zich genesteld in de wand. Eromheen staat een hek, want oeverzwaluwen willen uitzicht." Achter de betonnen muur ligt een hoop zand, waar oeverzwaluwen gangen tot een meter lang in graven. "Daarin broeden ze twee keer."

Een groot aantal recreanten is al bij het 'nieuwe' Kraaiennest gaan kijken. "Alsof ik op Texel ben", zei een bezoeker eerder tegen John. "Want al deze vogelsoorten zitten ook op Texel."