Archief
Janneke Middendorp

Grutto's hebben Kraaiennest gevonden

Het aanpassen van natuurgebied het Kraaiennest tot weidevogelparadijs heeft geholpen.

De afgelopen dagen zijn talloze weidevogels in de zuidplas van het Kraaiennest neergestreken. Het gaat dan om grutto, kievit en scholekster. Maar ook de kluut heeft zich al laten zien.

De komst van weidevogels is goed voor de initiatiefnemers van de weidevogelplas, zoals John Kleijweg van Vogelwerkgroep Midden-Delfland. "Goed om te zien dat de inspanning van alle betrokken partijen wordt beloond."

De plas op de grens van De Lier en Maasland was vroeger een officiële zwemlocatie, maar de waterkwaliteit liet het vaak afweten. Daarom is de plas aangepast voor de weidevogel. Het aantal weidevogels neemt namelijk al jaren af, omdat er te weinig kuikens volwassen worden. Initiatieven als in het Kraaiennest moeten het tij koren. Het waterpeil is flink verlaagd, in het midden van de plas is een broedeiland voor vogels aangelegd en aan de zijkant kunnen oeverzwaluwen broeden in een betonnen muur.

De vogels overwinteren in het warme zuiden. Rond deze tijd komen ze naar ons land om zich eerst vol te eten, en daarna in de polders te broeden.