Maassluise burgemeester Haan bezorgt twaalf lintjes
Elf inwoners van Maassluis en één van Hoek van Holland hebben vandaag van burgemeester Edo Haan te horen gekregen dat zij in het kader van de jaarlijkse lintjesregen koninklijk worden onderscheiden.
Vanwege de coronamaatregelen was er dit jaar geen grootschalige bijeenkomst in het stadhuis. In plaats daarvan bracht Haan de lintjes per bakfiets bij de mensen langs.
Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd:
Herman de Blij is niet meer weg te denken bij voetbalclub MSV'71. Hij is jarenlang leider van een jeugdelftal, maakt het clubblad en helpt bij de jeugdkampen. Ook is hij op het veld actief als scheidsrechter. Samen met zijn vrouw draaide hij tevens jarenlang de kantine van de club.
Adriaan Cordia was eerst tien jaar scheidsrechter bij voetbalclub Excelsior Maassluis en daarna gedurende dertig jaar - tot 2019 - bij MSV'71. Tegenwoordig beheert hij samen met zijn vrouw het wedstrijdsecretariaat en ontvangen zij de gasten in de commissiekamer. Daarnaast legt Coridia als fotograaf alles vast wat er op en rond de velden gebeurt en is hij al jaren actief voor de website van de club.
Theodora Maria Apolonia Fortuin - Vollebregt zet zich al vanaf 1974 in voor de Parochie de Goede Herder, deelgemeenschap Andreas, Petrus en Paulus Maassluis. Zij zorgt voor de boekjes tijdens de diensten en is actief als lector. Ook leest zij tijdens diverse vieringen en diensten teksten voor uit de bijbel. Verder is zij actief binnen de werkgroepen Avondwake en Kerkvervoer. Buiten de kerk deed zij vrijwilligerswerk voor de kleuter- en basisschool, voor de bibliotheek en bij de scouting.
Kazim Korkmas is sinds 2004 als vrijwilliger actief voor de Turkse Yeni Camii moskee. Als voorzitter van het moskeebestuur zet hij zich van 2007 tot 2015 in voor de gelijkwaardige rol van vrouwen binnen de moskee. Onder zijn leiding ontwikkelt het bestuur een nieuw Multicultureel Educatief Centrum. Sinds 2015 heeft Korkmas tevens een eigen wandelclub.
Corrie Lagraauw - Den Breejer begint in 1997 met vrijwilligerswerk bij de Immanuelkerk, waar zij een cursus bloemschikken geeft. In 2000 start zij een Alpha-cursus in Maassluis. Jong volwassenen komen een jaar lang bij elkaar en praten over allerlei onderwerpen. Lagraauw is van 2007 tot 2014 actief in de cliëntenraad van Ipse de Bruggen in Delft. Nu doet ze dat nog in Maassluis. Daarnaast geeft zij EHBO-lessen aan politiekorpsen in de provincie Zuid- Holland en is zij mantelzorger voor haar zus.
Adri Lokker uit Hoek van Holland zet zich sinds 1996 in voor de ondernemers in Maassluis als bestuurslid van de Maassluise Ondernemers Vereniging. Ook is hij secretaris van de Rotary Club Maassluis. Lokker is verder actief binnen de zee- en scheepvaartwereld: hij is betrokken bij de stichting die de stoomzeesleepboot De Furie beheert, Stichting Bergingsvaartuig Bruinvisch, stichting Maritiem Maassluis en stichting Sleepboothaven Maassluis. In zijn eigen woonplaats steunt hij het reddingsstation Hoek van Holland van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij.
Nico Meinders begon in de jaren '60 als hoofd van de John F Kennedyschool, waar hij kiest voor onderwijsvernieuwing gericht op zelfstandigheid; leerlingen krijgen onder begeleiding van leerkrachten steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Meinders is ook betrokken bij bij een nieuwe kerk in de Westwijk. Zo speelt hij een belangrijke rol bij het futuristische ontwerp van de nieuwe kerk. Velen zullen hem ook kennen als dirigent van koren in Maassluis.
Lisette Petronilia - van Velzen geldt al jaren de drijvende kracht achter Myosotis in Maassluis, dat als doel het bevorderen van de maatschappelijke integratie van mensen met een verstandelijke beperking heeft. Zij begint in 2006 een stichting die op zoek gaat naar financiële middelen om activiteiten te organiseren voor de mensen van Myosotis. Niet alleen de Maassluise inwoners met een beperking zijn welkom. Toen de Vlaardingse club stopte vanwege een gebrek aan vrijwilligers heeft mevrouw Petronilia ook hen onder haar hoede genomen.
Willem van Ravens is bij kenners van het amateurvoetbal in de regio ongetwijfeld een bekende naam. Hij is sinds 1987 als vrijwilliger actief bij Voetbal Vereniging Kethel '68, waar hij onder andere de functies van wedstrijdsecretaris en secretaris binnen het bestuur bekleedde. Daarnaast was Van Ravens jarenlang op Radio Schiedam te horen als sportverslaggever. Momenteel wijst hij de jongste leden van Excelsior Maassluis nog de weg op het voetbalveld. Als politieagent initieerde hij het project Parkwatchers, een groep vrijwilligers die sinds 1994 in Hoek van Holland dient als vraagbaak voor toeristen en als ogen en oren voor de politie.
Bert de Reuver was jarenlang fractievoorzitter en raadslid voor politieke partij D66 in de Maassluise gemeenteraad, momenteel is hij nog actief als steunraadslid. Binnen de politiek nam hij het initiatief om een beeld van de in Maassluis geboren Abraham Kuyper te laten plaatsen. Ondanks het feit dat het plan niet werd gesteund, lukte het hem toch om het voor elkaar te krijgen. De Reuver zette zich daarnaast in voor de heropening van de Monstersche Sluis. Ook dat plan slaagde.
Jan Vonk is sinds 1964 als vrijwilliger actief in het jongerenwerk in Maassluis. Hij zorgt voor de christelijke jeugdkampen en bouwt mee aan het jeugdwerk van de toenmalige Gereformeerde Kerk in Maassluis. Hij stond daarnaast aan de wieg van de stichting vrienden van de Schutsluis en daarna van de Vrienden van de Tweemaster. Als bestuurslid van de VvE van het complex Schollevaarstraat 38 tot en met 72 draagt Vonk bij aan tal van verbeteringen in het complex.
Henny Wesselius begint haar vrijwilligerswerk in 1987 bij de Watersport Vereniging Brielle en treedt in 2009 toe tot het bestuur van de Stichting Maassluis Maritiem. Wesselius is ook betrokken bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas, de Stichting Sleepboothaven Maassluis en het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Maassluis. Verder is zij gastvrouw bij Theater Koningshof, actief bij het poëziecafé en lid van de Culturele Raad Maassluis.