Den Haag aan vooravond van megaproject: warmteleiding dwars door de stad
Meer dan honderd bomen moeten ervoor worden gekapt, belangrijke wegen worden opengegooid en een bedrijventerrein is lastiger bereikbaar.
Den Haag staat aan de vooravond van een enorme operatie waarbij zeventig centimeter dikke buizen dwars door de stad worden aangelegd om woningen en bedrijven te gaan verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven. De leiding loopt straks ook langs onze regio, weet mediapartner Omroep West.
WarmtelinQ heet het omvangrijke project nu. Voorheen werd het ook wel de warmterotonde of leiding door het midden genoemd. Het project verdeelt de politiek en belangenorganisaties al jaren. Volgens de officiële lezing van Rijk, provincie, gemeenten en andere betrokken partijen als de Gasunie en Eneco is het een duurzame manier van verwarmen.
De industrie rond de havens van Rotterdam produceert veel restwarmte. Die wordt nu nog 'geloosd' en verdwijnt dus eigenlijk gewoon in de lucht of het water. WarmtelinQ gaat ervoor zorgen dat die restwarmte wordt gebruikt. Dit door er water tot rond de 120 graden mee op te warmen, dat wordt via de enorme leidingen naar distributienetten in Den Haag en naar de Westlandse kassen getransporteerd.
Niet toekomstbestendig
Tegenstanders van het project zeggen dat dit in theorie ideaal lijkt, maar het in de praktijk niet is. "Het gaat om vuile warmte van de fossiele industrie", zegt bijvoorbeeld Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. "Aan die industrie moet een einde komen. Dus dit systeem is niet toekomstbestendig." Robert Barker van de Partij voor de Dieren: "Je zorgt er op deze manier voor dat die fossiele industrie langer een model houdt om geld te verdienen."
Verder wijst Wijsmuller erop dat het om een enorm project gaat, met dus ook grote financiële risico's voor betrokken partijen. En er zijn ook principiële bezwaren. "Het is systeem van monopolisten. De Gasunie legt de pijpen aan, Eneco zorgt voor de distributie van de warmte. Dit terwijl je juist naar kleinschalige systemen moet waarbij bewoners zelf zeggenschap krijgen. Zij betalen ook de rekening."
Plannen in vergevorderd stadium
Ondanks die bezwaren zijn de plannen nu in een vergevorderd stadium, waarbij vanwege de omvang van het project, de provincie Zuid-Holland de regie heeft. In alle betrokken gemeenten worden informatieavonden gehouden, bewonersorganisaties van gebieden waar de pijpen komen te lopen worden geïnformeerd, evenals bijvoorbeeld bedrijven. Want de gevolgen kunnen fors zijn, aldus omgevingsmanager Henk Twisk woensdag tijden een informatieochtend voor de Haagse gemeenteraad.
De leidingen gaan van de Rotterdamse haven via Vlaardingen en Midden-Delfland naar Delft. Daar, aan de rand van Tanthof, komt een pompstation om het water op druk te houden. Vervolgens gaat de leiding via de Prinses Beatrixlaan verder door Delft en Rijswijk. Bij de Middenachtenweg in Moerwijk komt hij Den Haag binnen om daarna via de Moerweg, De La Reyweg en Kempstraat naar Wijkpark Transvaal te gaan. Via de Uitenhagestraat loopt de leiding naar de Uniper-centrale aan het De Constant Rebecqueplein. Hier komt het warme water in het stadsverwarmingsnetwerk.
Het is druk in de bodem
Omdat het al druk is in de bodem, is het inpassen van de twee enorme leidingen, een flinke uitdaging. Op sommige plekken gaan wegen, straten en pleinen helemaal open omdat op die plekken niet kan wordt geboord. Daarom moeten soms ook nog flinke werkterreinen worden vrijgemaakt. Al met al moeten daarom 133 bomen worden gekapt. Daarvoor komen er wel weer 148 terug, beloofde Twisk.
Ook voor bewoners en bedrijven kan er overlast ontstaan, erkende hij. Bijvoorbeeld voor de ondernemers aan de Uitenhagestraat. Die zullen minder goed bereikbaar zijn. "Wij gaan ervoor zorgen dat de bedrijvigheid zoveel mogelijk kan doorgaan. Maar daar zijn wel zorgen", erkende hij.