Archief
Michiel1972/Wikimedia (CC)

Michiel1972/Wikimedia (CC)

Midden-Delfland richt zich op jonge gezinnen

Midden-Delfland wil ook de komende jaren een 'gezinsgemeente' blijven, daar wordt de woningvoorraad dan ook op afgestemd.

Dit is te lezen in de eerste versie van de Omgevingsvisie, die vanaf vandaag zes weken ter inzage ligt. In die visie legt de gemeente haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast, in dit geval tot 2040. Met de Omgevingsvisie wordt een voorschot genomen op de Omgevingswet, die naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treedt.

Net als veel andere gemeenten heeft ook Midden-Delfland te maken met vergrijzing. Vooral in Maasland en Schipluiden is het aandeel 35-minners klein en de leeftijdsgroep 55-75 jaar bijzonder groot. Het gemeentebestuur wil de dorpen vitaal houden en richt zich vooral op de doorstroming van senioren en lokale starters, om zo jonge gezinnen aan te trekken. Ook wordt, meer dan voorheen, ingezet op mensen met middeninkomens.

Het aantal woningbouwlocaties wordt steeds beperkter, zeker omdat het groene landschap niet bebouwd mag worden. In de Omgevingsvisie staat dan ook dat in veel gevallen sprake zal zijn van 'maatwerk'. Daarbij zal ook gekeken worden naar zogenoemde gestapelde bebouwing, al zal het dan niet gaan om hoge flatgebouwen. "Bebouwing hoger dan vier bouwlagen, lange aaneengesloten bebouwingswanden of stedelijke gesloten bouwblokken vinden we nergens passend binnen onze gemeente."

Verder zijn de, verouderde, bedrijventerreinen in Maasland en Schipluiden ook in beeld om te transformeren tot woningbouwlocaties.

Omgevingsvisie 2.0

Het document dat nu ter inzage ligt is de Omgevingsvisie 1.0. Die is gemaakt op basis van bestaand beleid en bestaande beleidsvisies. Behalve over de dorpen wordt ook gesproken over de ontwikkelingen in het buitengebied en bedrijventerrein Harnaschpolder.

Inwoners en ondernemers zijn in het eerste stadium nog niet geraadpleegd. Zij kunnen de komende zes weken wel reageren op de visie die nu voorligt. Dat kan via de website Middendelfland.nl/omgevingswet.

Daarna komen inwoners, ondernemers en organisaties uitgebreid aan bod in de volgende fase richting een Omgevingsvisie 2.0 en in de verdere uitwerking in verschillende programma's.