Archief
Archieffoto Fred van der Ende

Ledenraad Royal FloraHolland gaat in gesprek met boze kwekers

Vierhonderdvijftig bloemen- en plantenkwekers die zijn aangesloten bij FloraHolland hebben een petitie getekend waarin ze vragen om een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de directie van de bloemenveiling.

Royal Flora Holland staat aan de vooravond van het doorvoeren van een aantal grote veranderingen. En een deel van de kwekers is het daar niet mee eens. Zij en andere bij de veiling aangesloten bloemen- en plantenbedrijven hebben al eerder hun ontevredenheid over die veranderingen geuit. Vorige maand hebben zelfs meer dan achthonderd coöperatieleden in een enquête aangegeven dat ze het niet eens zijn met de koers van het bedrijf.

De kwekers komen onder andere in verzet tegen het online verhandelingssysteem Floriday, waar kwekers straks verplicht zijn hun producten aan te bieden. Ook de fysieke klok bij de drie veilingen (Rijnsburg, Honselersdijk en Aalsmeer) zal volledig verdwijnen en vervangen worden door één digitale klok. Tot slot neemt het aantal milieucertificaten flink toe.

Gesprekken met initiatiefnemers
Nadat de top van FloraHolland deze week de petitie in ontvangst heeft genomen, is besloten dat de ledenraad eerst met de initiatiefnemers in gesprek gaat. "Die gesprekken zullen vanaf aanstaande maandag, 15 maart, plaatsvinden. Daarin kunnen de initiatiefnemers hun formele verzoek nader toelichten", aldus Marcel van Tol, voorzitter van de ledenraad.

Een van de kwekers die de petitie ondertekend heeft, is Marcel Duivesteijn uit Honselersdijk. Hij is tegen het digitale platform Floriday, omdat je volgens hem bloemen en planten niet van een foto kan kopen. Daarnaast zou het systeem nog veel te veel kinderziektes bevatten. "Het is hard nodig dat het onderzoek er komt", benadrukt hij. "De petitie is een heel duidelijk signaal dat de directie echt op een hele andere koers vaart dan waar de behoefte van de leden ligt", aldus Duivesteijn.

Niet alle leden zijn tegen
Toch zijn lang niet alle kwekers tegen. Royal Flora Holland heeft namelijk in totaal 4.000 leden. Van een deel van de aangesloten bedrijven, vaak de grotere, mogen de veranderingen juist sneller gaan. Deze leden vinden - net als de directie van FloraHolland - dat de Nederlandse sierteeltsector moet digitaliseren en verduurzamen om ook op de lange termijn haar marktleiderspositie in Europa te houden.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland