Archief
WOS

Sinds tweede lockdown meer mentale problemen bij jongeren

Westlandse jongeren lijken sinds de tweede lockdown meer last te hebben van mentale problemen.

Dat merken Chériette van Harmelen, zorgcoördinator bij ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande, en Anika Bexkens, klinisch psycholoog bij de jeugdafdeling van GGZ Delfland in Naaldwijk.

"We zagen in de eerste lockdown dat een aantal jongeren juist minder stress had, omdat ze niet meer naar school hoefden. Daarvan zien we nu dat het te lang duurt en dat het ook weer met hen slechter gaat", vertelt Bexkens. En die trend zien ze ook op ISW Sweelincklaan. "Een steeds grotere groep van leerlingen waar het verder prima mee ging, die zie je nu moeilijkheden hebben. De rek is er gewoon uit", weet de zorgcoördinator.

Bexkens ziet vooral veel somberheid en angsten bij jongeren. Er zijn twee groepen die bij de GGZ Delfland behandeld worden. "De ene groep bestaat uit jongeren die al bij ons in behandeling waren, maar waarvan de klachten erger zijn geworden. Bijvoorbeeld omdat ze veel op hun kamer zitten, omdat ze minder met vrienden afspreken, minder contact hebben, maar ook omdat ze het onderwijs een lange tijd alleen op hun kamer hebben moeten volgen. De andere groep krijgt nu klachten omdat ze langer thuis zitten, meer stress hebben en ook minder contacten hebben."

Voor die eenzaamheid is het goed dat veel jongeren nu weer naar school kunnen. "Het is nu makkelijker om te signaleren als het niet goed met leerlingen gaat", zegt Van Harmelen. Toch lost het niet alle problemen op. "Ze gaan niet elke dag naar school. Daarnaast zijn sporten nog niet allemaal begonnen. Dus we zullen het de komende tijd nog goed in de gaten moeten houden, hoe het met de leerlingen gaat."

Coronadiptips

En als je nu toch nog somberheid ervaart, dan hebben de twee zorgexperts wat coronadiptips:

"Wees actief", geeft Bexkens als tip. "Als je een dipje hebt, heb je al gauw de neiging om helemaal niks te doen, en zo passief mogelijk te zijn. Maar het is beter om actief dingen te blijven doen, en ook te sporten en bewegen. "Doe dingen waar je echt plezier uit haalt en spreek met je vrienden af waar het kan."

Volgens Van Harmelen is het allerbelangrijkste dat je het aangeeft als je ergens mee zit. "Bijvoorbeeld bij je mentor. Als je ermee blijft zitten alleen, dan weet niemand dat er wat is en kun je ook niet geholpen worden." Bexkens is het ermee eens dat praten over je klachten helpt. En wat ook helpt volgens de psycholoog: "Zoek leeftijdsgenootjes op en ga lekker samen klagen. Als je samen klaagt, voel je je ook een beetje verbonden daarin, dat kan heel fijn voelen."