Archief
Sign Biblio

Sign Biblio

Vragen bij kostenlimiet jeugdzorg

Het college van b en w in Westland wil paal en perk stellen aan de uitgaven voor jeugdzorg. D66 is er niet gerust op, blijkt uit schriftelijke vragen.

De kosten voor de Westlandse jeugdzorg zijn in de afgelopen fors gestegen en vormen een grote kostenpost op de begroting. Westland gaf in 2017 nog 63 miljoen euro uit aan jeugdzorg. Het college verwacht dit jaar uit te komen op 77,5 miljoen euro. Zorgwethouder Piet Vreugdenhil heeft al laten weten de kosten in de hand te willen houden. Daarover maakt de fractie van D66 zich nu zorgen.

Fractievoorzitter Benjamin Hofland stelt dat in de afgelopen weken pas goed duidelijk is geworden welke effecten de coronacrisis heeft op jongeren. Velen zijn somberder en eenzaam. De partij vindt dat het belangrijk is nu te investeren in de jeugd en jeugdzorg. Dat staat haaks op het plan om de teugels aan te trekken. De fractie vraagt het college daarom het kostenplafond te heroverwegen.

"Jeugdzorg wordt altijd als iets negatiefs gezien, omdat het veel geld kost. Maar jeugdzorg levert ook op. Als je de problemen vroeg oplost, hoeven de mensen later geen of minder een beroep te doen op zorg. Ook de kans op een betere toekomst met bijvoorbeeld werk kan een effect zijn van jeugdzorg,'' stelt Hofland.

Juist nu in de coronacrisis hebben meer jongeren hulp nodig. Hofland werkt zelf in het onderwijs en ziet, hoort en merkt veel van de problemen van kinderen. "Veel mensen denken gelijk aan pubers als het gaat over de effecten van de coronacrisis. Maar kinderen op de basisschool zitten in een fase waarin zij de basis leggen voor hun sociale vaardigheden. Op het voortgezet ontwikkelen zij die verder. Maar de kinderen missen nu ook hun vriendjes en mensen om zich heen.''

Vrees

Behalve D66 maakt ook de PvdA zich zorgen over het voorgestelde kostenplafond voor jeugdzorg. Fractievoorzitter Nico de Gier vreest voor lange wachtlijsten als er wordt gesneden in de kosten. "Er wordt nu altijd ontkend dat er wachtlijsten zijn, maar ik weet dat ze bestaan. Jeugd moet minstens een half jaar wachten als ze hulp nodig hebben.'' Daarnaast ziet hij voor zich hoe behandeling in de toekomst worden afgebroken, omdat de limiet is aangebroken. De fractie wacht nog met vragen stellen en zegt zich te scharen achter de vragen van de D66.

Hetzelfde doet GroenLinks. Fractievoorzitter Ulbe Spaans kan er niet bij dat het college economische motieven boven solidaire motieven plaatst. "We praten over de meest kwetsbare kinderen.'' Hij vindt het onbegrijpelijk dat er nooit een debat is gevoerd. "Ik heb de wethouder vaak gevraagd met specialisten om tafel te gaan om het uit het politieke te trekken. Dat is nooit gebeurd. En dan ineens ligt er een voorstel voor een kostenplafond.''

Spaans zegt te begrijpen dat wethouder Vreugdenhil wel financiële overwegingen moet maken. Maar volgens Spaans kan de wethouder beter overleggen met de fracties over de manier waarop hij uit het financiële vraagstuk wil komen. "Ik weet dat de drie progressieve partijen maar drie zetels hebben, maar we kunnen de andere fracties meegeven dat dit niet de manier is.'' De drie willen steun zoeken bij andere partijen in de hoop het kostenplafond voor jeugdzorg af te wenden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland