Archief

Volgende week uiteenlopende versoepeling coronamaatregelen

Vanaf volgende week woensdag mogen jongeren tot en met 26 jaar weer bij de eigen club aan teamsport gaan doen in de buitenlucht.

Dat bevestigde premier Mark Rutte vanavond in een persconferentie over de coronamaatregelen. Verder mogen leerlingen in het voortgezet onderwijs weer minimaal één dag naar school en mogen we allemaal weer naar de kapper en op bescheiden schaal gaan winkelen.

Contactberoepen
Mensen met contactberoepen, zoals kappers, masseurs en nagelstylistes, mogen vanaf 3 maart hun werk weer uitoefenen. Reserveren is verplicht en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

Rijles
De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Beroepsmatige leerlingen kunnen ook weer theorie-examen doen, voor de niet-beroepsmatige leerlingen wordt nog uitgewerkt hoe dit ook zo snel mogelijk weer op een veilige manier mogelijk kan worden gemaakt.
Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Winkelen op afspraak
Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Met name voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst, aldus het kabinet. Hoe dat kan bij grootwinkelbedrijven wordt nog uitgezocht.

Onderwijs
Vanaf maandag 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo-instellingen in beginsel weer open weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week weer letterlijk naar school. Bij middelbare scholieren wordt direct al naar meer dan 1 dag per week gestreefd. Scholen kunnen er daarbij voor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school.
Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
* scholen krijgen ruimte om maatwerk te leveren waarbij ze, zoals eerder afgesproken, prioriteit geven aan examenleerlingen, leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen die praktijkgerichte lessen volgen. Verder volgen leerlingen afstandsonderwijs;
* scholen kunnen ervoor kiezen om leerlingen in vaste tweetallen te laten werken. Leerlingen die een vast tweetal vormen, hoeven onderling geen afstand te houden. Op die manier kunnen meer leerlingen fysiek naar de les. Dit zal niet voor alle lessen mogelijk zijn;
* iedereen die zich door de school verplaatst, houdt zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand en draagt een mondkapje;
* leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en leerlingen die praktijkgerichte lessen in het vmbo volgen, houden zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand;\
* scholen houden gespreide pauzes en begin- en eindtijden aan en vaste looproutes;leerlingen moeten naar huis als ze klachten hebben. Als een leerling of leraar positief is getest, gaan degenen die langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een besmet persoon zijn geweest, in quarantaine.

Mbo-instellingen
Vanaf 1 maart gaat het middelbaar beroepsonderwijs gedeeltelijk open. Dat houdt in dat mbo studenten 1 dag in de week les kunnen krijgen op de fysieke locatie van de school. Hierbij wordt de 1,5 meterregel gehanteerd en blijft de mondkapjesplicht bij verplaatsing in de school van toepassing. Deze extra ruimte komt naast de bestaande uitzonderingen op het afstandsonderwijs voor studenten die examens en toetsen afleggen, studenten die praktijkonderwijs volgen en voor kwetsbare studenten.
Voor mbo-instellingen blijft er de mogelijkheid om alternatieve locaties te gebruiken voor onderwijsactiviteiten, om zo meer capaciteit te realiseren. Zowel voor het mbo als het hoger onderwijs geldt vanaf 3 maart een uitzondering op de avondklok voor het volgen van praktijkonderwijs. Deze uitzondering gold al voor tentamens en examens. Ook voor vavo-studenten geldt vanaf die datum een uitzondering op de avondklok voor het volgen van voorbereidende lessen in aanloop naar examens en tentamens.

Hoger onderwijs
Ook in het hoger onderwijs is er grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom kijkt het kabinet of in een volgende fase het hoger onderwijs heropend kan worden. Momenteel is het hoger onderwijs al wel open voor tentamens, praktijkonderwijs en begeleiding van kwetsbare studenten.

Avondklok
De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04.30 uur. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends naar buiten te gaan. De voorwaarden blijven hetzelfde. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok.

Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.