Archief
WOS

Routes langs oorlogsverhalen in het Westland: 'Hier is heel hard gevochten'

Wie toe is aan een frisse neus én iets wil opsteken van het Westland in oorlogstijd, kan op de fiets stappen voor een speciaal samengestelde route.

Het is 10 mei 1940 als ook Nederland betrokken raakt in de Tweede Wereldoorlog. De impact van de oorlog op het Westland staat haarfijn beschreven in het boek 'Bezetting en bevrijding van het Westland 1940 - 1945'. In dit boek zijn vijf routes opgenomen die je meenemen langs plekken met een oorlogsverhaal.

De eerste fietsroute 'In de voetsporen van para's, jagers en grenadiers' gaat onder andere langs boerderij Vredebest in Kwintsheul. Begin juli 1940, als Nederland bijna twee maanden in oorlog is, vliegen Britse vliegtuigen over onze regio om Duitse stellingen te bombarderen. Dat gaat in de vroege ochtend van 2 juli fout: een bommenwerper dropt zijn lading rond de Mariëndijk. Een van de bommen richt grote schade aan, de boerderij van de familie Van Schie raakt zwaar beschadigd. Als je voor de boerderij staat en je de app 'izi.Travel' afspeelt, hoor je meer over dit incident. Ook zie in de app foto's van de immense schade aan de boerderij.

Bristol Blenheim

Iets verderop ligt de Heulbrug, in de Tweede Wereldoorlog een wachtpost van Duitse militairen. Chris Batist van de historische vereniging Wateringen-Kwintsheul heeft daarover geschreven voor de fietsroute. En in de route is uitgebreid aandacht voor het neerstorten van een Brits Bristol Blenheim-vliegtuig, op de grens van Poeldijk en Wateringen.

"Er is hier heel hard gevochten", vertelt conservator Ton Immerzeel van het Westlands Museum over de meidagen in het Westland. Hij is mede-auteur van de eerste fietsroute. Zo zijn nog steeds kogelgaten te zien in een aantal panden in de Herenstraat in Wateringen. Ook de verovering van een aantal vliegvelden door Duitse soldaten rondom Den Haag ging niet niet zonder slag of stoot.

"Er zijn nog vier routes", zegt Jan-Willem van den Beukel, samensteller van het oorlogsboek. Die gaan over de tankgracht bij Hoek van Holland, het centrum van Naaldwijk, het Duitse bunkercomplex in het Staelduinse Bos, en de route 'Stad binnen de Vesting' over 's-Gravenzande.

Vanaf woensdag wordt wekelijks een van de vijf oorlogsroutes paginabreed uitgemeten in het lokale huis-aan-huisblad Groot Westland.