Essentaksterfte slaat toe in het Kraaiennest
Staatsbosbeheer begint volgende maand met de kap van essen in natuurgebied het Kraaiennest - op de grens van De Lier en Maasland.
De bomen in het recreatiegebied zijn aangetast door de schimmelziekte essentaksterfte en kunnen daardoor onverwachts omvallen.
Volgens Lisa Wassenaar, boswachter bij Staatsbosbeheer, komt dit type schimmel steeds vaker voor in Nederland. "Wij zien een toename van zieke essen in onze gebieden. Vrijwel elke es wordt wel aangetast door de essentaksterfte", legt Wassenaar uit. "Maar waar we ons het meest zorgen over maken, is de snelheid van de verspreiding van de schimmelziekte."
Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel. Dat is een schimmelziekte die door de lucht wordt verspreid. Essen worden via de bladeren besmet en sterven dan af, beginnend bij de kroon. "Soms lijkt het alsof een boom nog gezond is, terwijl de boom in de grond is weggerot", vertelt Wassenaar. "Een zuchtje wind en de boom valt om."
Er is op dit moment nog geen behandelmethode of medicijn voor de zieke essen. "De universiteit van Wageningen en ook andere partijen zijn bezig met een onderzoek naar een resistente es. Een es die weerbaar is tegen de schimmelziekte", weet Wassenaar.
Herinrichting Kraaiennest
Staatsbosbeer is bezig met voorbereiden van een noodkap. Alleen de zieke en dode essen die binnen valbereik van de wegen en paden staan worden weggehaald. Daarvoor in de plaats komen wel weer nieuwe bomen en struiken, maar geen essen. "Het is een nadeel dat er een grote sterfte is onder een type boomsoort. Maar het biedt ook weer opties om veel verschillende bossen klaar te maken voor de toekomst", zegt Wassenaar.
Aanplanting
Staatsbosbeheer begint halverwege februari met het planten van ruim 5000 bomen en struiken in het Kraaiennest, nadat vorig jaar de populieren langs het Klinckaertpad werden verwijderd. Het gaat om 282 laanbomen, 392 struiken en 4326 jonge bomen, in totaal 20 verschillende soorten.
Langs het Klinckaertpad wordt een fruitboomweide aangeplant met appel, kers, pruim en peer. Bij de twee zuidelijke ingangen worden laanbomen geplant. In het middendeel verrijst een nieuwe bomenkathedraal, in de vorm van een dubbele laan, en in het noorden wordt nieuw bos aangeplant.
De werkzaamheden duren naar verwachting 2 à 3 weken.