Archief
WOS

WOS

Gekweekte muur dempt geluid bij Hoekse chrysantenteler

Het grootste myceliumproject van 2020, zo noemt Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) de nieuwe muur bij Beyond Chrysant in Hoek van Holland.

Mycelium is het wortelnetwerk van een paddenstoel, in dit geval de gesteelde lakzwam. De schimmel groeit goed met tuinbouwresten als voedingsstof. En ook een pluspunt: het materiaal reduceert geluid.

"We hebben geïnvesteerd in een nieuwe machine. Aan de ene kant wilden we de luchtstroom verbeteren, omdat van de bloemen wat stof komt. Aan de andere kant maakt hij ook best veel herrie. Voordat de muur er was, zaten we aan de 78 dB en nu aan de 70. Dat scheelt al heel veel aangezien elke 3 dB een halvering van het geluid is", vertelt Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant. "En het is leuk dat we onze eigen restproducten kunnen gebruiken."

In de muur zijn namelijk vezels van chrysantenstengels gebruikt. Die vezels worden samen met hennep 'aan elkaar gekit' met de mycelium. De wand bestaat uit verschillende bouwblokken. "En als je die blokken niet snel genoeg droogt, zie je er later paddenstoelen uitgroeien", legt Peter Oei van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland uit.

De paddenstoelen groeien uit de muur. WOS

Omdat de wand gemaakt is van paddenstoelen, werd vanmiddag bij de onthulling niet getoast met champagne. Alle aanwezige werknemers kregen wél een kop champignonsoep.

Vliegtuigindustrie

Het myceliummateriaal is licht, stevig en brandveilig. "De droom is om er ooit vliegtuigstoelen van te maken", vertelt een enthousiaste Oei, die al samenwerking is aangegaan met Airbus. "Maar die stoelen moeten heel stevig zijn en er zijn veel eisen voor. Daarom zijn we nu eerst in gesprek over tussenwandjes in vliegtuigen."

Hebben we in het vliegtuig dan ook geen last meer van krijsende kinderen? "Nee", lacht Oei. "Dat wordt allemaal teruggekaatst en geabsorbeerd door ons mycelium."

Circulaire tuinbouw

Dewi Hartkamp, programmamanager bij SIGN, vindt de myceliummuur een stap in de goede richting naar circulaire tuinbouw. "Zeker ook het feit dat de tuinder heeft gekeken naar hoe zijn reststromen in zijn eigen praktijk kan worden gebruikt."

Bij SIGN lopen overigens nog meer projecten; niet alleen de vezels van tuinbouwafval kunnen worden gebruikt, maar ook de sappen worden hergebruikt.