Archief
Annette Janssen

Oppositie heeft twijfels bij afvalinzamelingsplannen Maassluis

Zeker vier oppositiepartijen in Maassluis hebben hun bedenkingen bij de afvalinzamelingsplannen van het college van B en W.

Burgemeester en wethouders willen ervaring opdoen met omgekeerd inzamelen en hebben daartoe de Vogelbuurt gekozen als startwijk. In november 2019 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het plan om in de stad het afval voortaan omgekeerd in te zamelen. Toen waren er al kritische geluiden te horen van de oppositiezijde.

De bedoeling is dat inwoners zoveel mogelijk van tevoren hun afval scheiden, zodat het aandeel restafval daalt. Om te testen wat goed werkt en wat minder goed werkt is er een startwijk uitgekozen: de Vogelbuurt. De buurt leent zich hiervoor omdat in deze wijk zowel laagbouw als hoogbouw staat. Voor de zomer is er al een proefproject gestart bij de hoogbouw in de Zwaluwstraat door middel van de introductie van een nieuw milieupark.

Behalve omgekeerd inzamelen is na-scheiding ook een manier om het afvalscheidingspercentage te verhogen. Hierbij komt alles in één afvalbak terecht en moet de afvalverwerker het scheiden. De fracties van de VSP, Maassluis Belang, ChristenUnie en Forum voor Maassluis wilden de optie voor na-scheiden in de toekomst openhouden. Uit de raadsinformatiebrief blijkt nu dat er geen na-scheiding van het huishoudelijk restafval is opgenomen in een nieuw contract voor restafval verwerking met de AVR. Na-scheiding zou niet hetzelfde resultaat als bronscheiding opleveren, mede daarom gaat de gemeente door met het omgekeerd inzamelen.

Vragen

Dat is tegen het zere been van vier oppositiepartijen. "De VSP heeft vorig jaar via een motie gevraagd om het overige restafval na te scheiden. Uit de raadsinformatiebrief haal ik dat er is gekeken naar wat alleen het na-scheiden oplevert. Dat is niet de vraag geweest en daar zullen we het college ook vragen over gaan stellen. Wij pleiten er nog steeds voor om het overige restafval na te scheiden", reageert fractievoorzitter Ton Luijendijk.

Ook fractievoorzitter John Dolstra van de ChristenUnie ziet graag dat de gemeente beide manieren gebruikt om meer resultaat te bereiken: "In Maasland werkt het omgekeerd inzamelen bijvoorbeeld heel erg goed, maar daar heb je natuurlijk vooral grondgebonden woningen. In Maassluis is dat niet zo." Dolstra vindt dat er te weinig rekening gehouden is met hoe bewoners van hoogbouw hun afval moeten sorteren binnenshuis.

Er is geen weg meer terug, dat wordt er nu eigenlijk gezegd

• Loek Molmans

De gemeente zou in 2020 experimenteren met omgekeerd inzamelen, waarna het bij positief resultaat in 2021 geleidelijk ingevoerd zou worden. In de raadsinformatiebrief staat echter dat er nadrukkelijk sprake is van een startwijk, niet van een proefwijk. "Er is geen weg meer terug, dat wordt er nu eigenlijk gezegd", merkt Forum voor Maassluis-fractievoorzitter Loek Molmans op. En dat terwijl er nog geen cijfers van 2020 bekend zijn. "Wat me ook opvalt, is dat ze er nu achter gekomen zijn dat er heel veel bedrijven waren die gratis hun afval achterlieten op de milieustraat. Dan is het ook niet zo gek dat Maassluis een hoog aantal kilo's huishoudelijk restafval per inwoner heeft. Dat aantal zou nu best weleens mee kunnen vallen", aldus Molmans.

Doel is dat in 2020 de jaarlijkse hoeveelheid huishoudelijke restafval maximaal honderd kilogram per persoon bedraagt en in 2025 zelfs 30 kilogram. Laatstgenoemde is volgens de gemeente niet realistisch aangezien de hoeveelheid in 2019 nog 288 kilogram was.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek