Geen versoepeling van coronamaatregelen tijdens de feestdagen
De coronamaatregelen worden niet versoepeld tijdens de feestdagen. Dat heeft minister-president Mark Rutte bekendgemaakt.
"Het gaat echt niet goed. Niet met de besmettingscijfers en niet met de ziekenhuizen. We hoopten in december op tien intensive care-opnames per dag te zitten, maar we zitten op meer dan het dubbele", aldus Rutte. De oproep van de premier is om de kerstperiode te gebruiken om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mochten de cijfers niet voldoende dalen, dan kan de premier zelfs nog voor de kerst strengere maatregelen aankondigen.
Dit betekent dat er thuis nog steeds maximaal drie personen per dag op bezoek mogen komen. De horeca blijft gesloten. Volwassenen mogen alleen sporten op anderhalve meter afstand. Er blijft een dringend advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. En reizen naar het buitenland is niet de bedoeling, tenzij strikt noodzakelijk.
Toch gaf de premier aan dat er in de nabije toekomst wellicht meer mogelijk is. In januari worden er drie strak gereguleerde proeven gedaan om de samenleving weer op te starten. Bijvoorbeeld een proef met een theatervoorstelling waar meer publiek toegelaten wordt of een voetbalwedstrijd met meer toeschouwers dan nu mogelijk is. De horeca moet voorlopig nog wel de deuren gesloten houden, maar kan wel op extra overheidssteun rekenen. Meer daarover wordt morgen bekend.
Vaccineren
Inmiddels is bekend wie als eerste in aanmerking komt voor een coronavaccin. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Deze groep wordt gevaccineerd op circa dertig priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Tegelijk met het vaccineren van de zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving. Iedereen die betrokken is bij de voorbereidingen zet alles op alles om zo vroeg mogelijk in januari de eerste prik te kunnen zetten, zo meldt de Rijksoverheid.