Archief
WOS

WOS

Geldt dat mondkapjesadvies ook voor onze regio? Ja!

Gisteravond zat heel Nederland aan de buis gekluisterd voor een nieuwe coronapersconferentie.

Premier Rutte kwam met nieuwe regels: kroegen en restaurants moeten na 22.00 uur dicht, sportkantines mogen voorlopig helemaal niet meer open en er is nu ook een mondkapjesadvies voor vier veiligheidsregio's. Over dat laatste is verwarring, merkten we op straat in Naaldwijk.

Geldt dat advies om een mondkapje te dragen in bijvoorbeeld winkels ook in onze regio?, vroegen we. Veel mensen moesten het antwoord schuldig blijven. "Ik heb geen idee, sorry", zegt de één. "Ik geloof van niet", kregen we ook veel te horen. Ook is de gedachte vaak dat het alleen gaat om de grote steden.

Toch geldt het mondkapjesadvies óók voor Westland, Maassluis, Midden-Delfland en Hoek van Holland. Dat heeft te maken met die eerder genoemde veiligheidsregio's. In héél de Veiligheidsregio Haaglanden en ook de Veiligheidsregio Rijnmond worden mensen aangespoord om hun mond en neus te bedekken. Het advies gaat dus niet alleen op voor de stad.

Móéten we dan ook echt een mondkapje dragen op drukke plekken? Als je slim bent wel, zeggen de veiligheidsregio's. En winkeliers krijgen de keuze. Zij mogen een deurbeleid gaan voeren en mensen weigeren als ze het vertikken tijdens het winkelen een mondkapje te dragen.

De mensen die wij spraken zijn er nuchter onder. "Als het moet, dan moet het", zeggen er veel. Toch is er ook kritiek. Want als elke winkelier zelf bepaalt, wordt het allemaal wel heel onduidelijk, zegt een dame op leeftijd. "Ik zou er geen probleem mee hebben, maar dan moeten ze het ook allemaal gaan doen."

Of dat ook gaat gebeuren, is nog de vraag. De Naaldwijkse winkeliers die we aan de tand hebben gevoeld, weten nog niet zo goed wat ze met het mondkapjesadvies aan moeten. Zo lang het niet verplicht is, gaan ze de klanten ook niet vragen om een kapje te dragen, zeggen er veel. En ondernemers kijken naar elkaar: ze willen niet de enige in de straat zijn die streng handhaaft, uit angst klanten te weren. Vooralsnog blijft het dus bij spatschermen, handen desinfecteren en mensen eraan herinneren afstand te houden.