Archief
Ben uit Naaldwijk

Ben uit Naaldwijk

Regio ging even op in de mist

De eerste dag van de herfst is gisteren mistig begonnen. En dat lever prachtige plaatjes op, ingezonden door vele regiogenoten.

Mist zien we wel vaker rond deze tijd van het jaar. Maar hoe ontstaat eigenlijk die mist? En waarom juist nu? Omroep West-weerman Huub Mizee legt het uit.

"Mistdruppeltjes zijn aerosolen, hele kleine waterdruppeltjes die ontstaan wanneer de lucht zo vochtig wordt, dat waterdamp niet meer in de lucht kan blijven en kleine druppeltjes gaat vormen. Mist is dus niets anders dan een wolk aan het aardoppervlak." Volgens Mizee is er vaak mist in de herfst: "Nachten worden langer, dus die koelen meer af. Er is vaak een situatie met weinig wind, de rivieren en meren zijn nog wat warm, dus er komt veel vocht in de lucht en als het dan zo'n hele rustige nacht is, krijg je op heel veel plaatsen mist."

Mizee kan de mist al zien aankomen door middel van een vochtigheidsmeter. "Het is een haarhygrometer. Wat je misschien niet weet is dat haar, ook ons menselijk maar, bij vochtig weer twee procent langer wordt, vooral als het ontvet is. En dat wordt dan weergegeven door zo'n wijzer." Hoe verder die uitslaat, hoe meer kans op mist. Helemaal windstil moet het trouwens ook weer niet zijn, want dan wordt het vocht namelijk dauw op het gras.

De komende dagen krijgen we geen mist, maar waarschijnlijk zien we de mist in de komende tijd nog veel vaker voorbijkomen. Dus een beetje extra opletten in het verkeer kan zeker geen kwaad.