Archief
WOS

‘Geen plannen voor herontwikkeling kerkhof aan Dijkweg’

De voorgenomen ruiming van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk is niet ingegeven door bouwplannen of iets dergelijks.

Dat is de strekking van een deze zondag uitgegeven verklaring van de betrokken St. Adrianusparochie. "Het parochiebestuur heeft op dit moment geen plannen voor herontwikkeling van het achtergedeelte van de begraafplaats", zo staat er letterlijk.

"De huidige staat van de begraafplaats is in onze ogen niet meer waardig. We worden hier ook regelmatig op aangesproken. De stenen en beeltenissen zijn voor het merendeel verzakt, kapot of niet meer leesbaar", verklaart het bestuur.

Daarom is vergunning aan de gemeente Westland gevraagd om het kerkhof te ruimen en is aan nabestaanden de gelegenheid gegeven om de stoffelijke resten elders onder te brengen of te laten opnemen in een gezamenlijk graf op het voorste, parkachtige gedeelte van het complex.

Dit kerkhof is in het begin van de jaren tachtig gesloten verklaard. De reden van sluiting was dat de begraafplaats te klein was voor de overledenen van de parochie. Besloten werd dat de rooms-katholieke overledenen voortaan begraven zouden worden op de algemene begraafplaats aan de Geestweg.

In verval geraakt
De verscholen liggende dodenakker aan de Dijkweg is vervolgens in verval geraakt. In de afgelopen bijna 40 jaar zijn met enige regelmaat graven door de rechthebbenden of nabestaanden verplaatst naar een andere begraafplaats. Zo is het aanwezige oorlogsgraf afgelopen week - met toestemming van de familie en de gemeente Westland - door de Oorlogsgravenstichting verplaatst naar het Militaire Ereveld Grebbeberg.

De parochie kreeg onlangs vergunning voor de herinrichting van het complex, maar daartegen lopen nog bezwaren bij de gemeente Westland. Er is zelfs op internet een petitie gestart, welke inmiddels ruim 600 ondertekeningen heeft kunnen noteren.

"Het voorgedeelte, waar nu het Piëtabeeld staat, willen we zo veel mogelijk handhaven. Langs de randen van het voorgedeelte zullen enkele graf-/gedenkstenen vanaf het achtergedeelte worden geplaatst die representatief zijn voor een bepaalde periode van begraven. Onder of bij het Piëtabeeld zal een koker of gedenkteken met alle namen van de overledenen worden geplaatst", aldus de Adrianusparochie.

De voortuin van de begraafplaats wordt een zeer belangrijke historische plek genoemd. "De geschiedenis van de Adrianusparochie na de Reformatie heeft juist op deze plaats een nieuw begin gevonden door de bouw van de eerste Adrianuskerk in 1787", stelt het bestuur.