Archief

Cadeaus en zorgen over corona op jaarlijkse dag voor leidsters

Het is de derde donderdag in september, en dat is al sinds 2002 de 'dag van de pedagogisch medewerker'.

Op kinderdagverblijven en BSO's in het hele land worden de medewerkers in het zonnetje gezet en krijgen ze een cadeau van de ouders en de leiding. De dag heeft dit jaar misschien nog wel extra gewicht omdat het werk door de coronacrisis nog zwaarder is geworden.

Bij Okidoki, met vestigingen in vier plaatsen in de gemeente Westland, geven de ouders traditioneel via de ouderraad een cadeautje aan het personeel. "Door corona kon dat dit jaar niet," vertelt operationeel directeur Lisa 's-Gravendijk, "daarom heb ik het overhandigd."

De medewerkers in 's Gravenzande krijgen een cadeaubon voor winkels in het dorp, personeel van andere vestigingen krijgt een VVV-bon met het verzoek om die lokaal te besteden. "Zo stimuleren we ook de lokale ondernemers, die het ook niet makkelijk hebben nu," aldus 's-Gravendijk. Bij 2Samen, met opvanglocaties in Monster, Naaldwijk en Den Haag, krijgen de medewerkers een tas met cadeautjes erin, waaronder een cadeaubon en een zak drop. Op de tas staat gedrukt wat een medewerker in de kinderopvang eigenlijk allemaal is: uitvinder, opvoeder, verzorger, pedagoog.

Nog zwaarder
De coronatijd heeft een toch al zwaar beroep nog wat zwaarder gemaakt. En met de herfst, en dus het snotneuzen-seizoen voor de deur, wordt het dit jaar nog wat lastiger. "We hebben schema's om te bepalen wie er naar binnen mag," vertelt en woordvoerder van 2Samen, "kinderen met een snotneus mogen wel komen, maar als een ouder bijvoorbeeld koorts heeft, dan niet."

Bij Okidoki mogen kinderen tot zes jaar sowieso naar binnen, "zolang het alleen snotteren is en geen koorts," aldus directeur 's-Gravendijk. "De uitdaging is dat onze pedagogisch medewerkers niet mogen komen zodra die verkouden zijn." Ook bij 2Samen zien ze die bui al hangen: "Het wordt waarschijnlijk lastiger om leidsters voor de groep te krijgen," zo verwacht de woordvoerder.

Beide organisaties betreuren het dat medewerkers in de kinderopvang en buitenschoolse opvang geen voorrang krijgen in de teststraat van de GGD, zoals de leraren die wel krijgen. Dat heeft ermee te maken dat school verplicht is voor kinderen en opvang niet.

Commercieel testen
Okidoki maakt daarom gebruik van commerciële testbureaus om het personeel te laten testen. "Testen en de uitslag afwachten duurt nu gewoon lang, tot vier dagen. Dat is nu al een uitdaging laat staan in het seizoen waarin iedereen wel eens verkouden is," zegt 's-Gravendijk.

"We worden niet blij van het feit dat we commerciële testen moeten doen, maar het gaat veel sneller, en dat scheelt geld. Anders zitten mensen vier dagen thuis," aldus 's-Gravendijk. Het gaat haar niet alleen om het geld. "We willen gewoon ook dat de kinderen zoveel mogelijk dezelfde gezichten zien."

2Samen werkt nog niet met commerciële testbureaus, maar hikt wel tegen de komende maanden aan: "als je 15 peuters naar huis moet sturen omdat een leidster niet getest kan worden zitten daar ook 15 ouders mee opgezadeld."