Archief
Trias Westland

Trias Westland klaar met boren naar aardwarmte

Wie in de afgelopen dagen over de Westlandroute heeft gereden, nabij de Wollebrand, heeft gezien dat de boortoren bij Trias Westland er niet meer staat.

Dat komt omdat de twee putten in Naaldwijk hun einddiepte hebben bereikt. Gemakkelijk ging dat overigens niet altijd, want een obstakel bij de zogeheten productieput zorgde ervoor dat de laatste zevenhonderd meter opnieuw moest worden geboord. En dat op een totaal van 2,3 kilometer diepte.

In de afgelopen week is er nog extra onderzoek uitgevoerd naar de aardlagen die onder het beoogde waterreservoir liggen. "We weten nu waar de verschillende formaties zand en klei zitten en de eerste resultaten zijn positief. De productietest na de perforaties moet dit gaan bewijzen", vertelt Marco van Soerland.

Met de aardwarmte kunnen nog eens dertig tuinders duurzaam worden verwarmd en groeit het aantal gebruikers - met de eerste boring meegerekend - naar 56. Ook bijna 350 huizen in woonwijk Liermolen in De Lier worden mogelijk vanaf volgend jaar met aardwarmte verwarmd.

Bij Trias Westland wordt heet water opgepompt en met een warmtewisselaar overgedragen aan het warmtenet. Daarna gaat het door naar de tuinders en de woningen. Na gebruik keert het afgekoelde water weer terug de aarde in. De aardkern warmt het water dan weer op

Na een succesvolle test kan de tweede aardwarmtebron naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 in bedrijf worden genomen. Daarmee is dan het tweede Trias-project afgerond.