Richard de Mos wil ook in Westland partij beginnen
De Haagse politicus Richard de Mos wil zijn politieke beweging ook in Westland laten meedoen aan de volgende verkiezingen.
Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Zijn manier van politiek bedrijven, de zogenoemde ombudspolitiek, wil hij verder verspreiden dan alleen Den Haag. Eerder was de politicus wethouder in Den Haag, zat hij in de Tweede Kamer - in de fractie van de PVV - en was hij onderwijzer op een basisschool in een Haagse achterstandswijk. De Mos groeide op in Hoek van Holland.
"Uit een steekproef, deze zomer gedaan door onderzoeksbureau DirectResearch uit Amsterdam, blijkt dat onze manier van politiek bedrijven ook aanslaat bij de buren", aldus partijleider De Mos. "Na vele verzoeken van burgers uit de randgemeenten, willen we de ombudspolitiek ook daar gaan uitrollen; uiteraard samen mét de mensen uit die gemeenten". In Westland denkt De Mos 3 tot 8 zetels te kunnen behalen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Ombudspolitiek
De Mos is niet de eerste die in Westland ombudspolitiek wil bedrijven. Peter Duijsens doet dat met zijn Westland Verstandig (de tweede partij van Westland met 8 zetels) al jaren, onder meer door middel van spreekuren in de door hem gerealiseerde burgerkantoren in Naaldwijk en 's-Gravenzande. Bij ombudspolitiek 'bemiddelen' politici als het ware tussen de overheid en de burgers. Of het nu gaat om overvolle prullenbakken of woningoverlast, de partij stelt het college van burgemeester en wethouders vragen namens de burgers.
Een samenwerking met andere partijen gaat de Haagse politicus overigens niet uit de weg: "Ruim de helft van de ondervraagden vindt dat Groep de Mos samen moet werken met andere partijen. In een aantal gemeenten lopen al gesprekken over mogelijke samenwerking. Voor iedere gemeente staan wij open om samen met andere lokale partijen een vuist te maken tegen de gevestigde orde", aldus De Mos. Maar met Westland Verstandig is in elk geval nog niet gesproken, zo laat Peter Duijsens desgevraagd aan de WOS weten. Ook met de LPF is bij weten van Dave van Koppen nog geen contact gezocht over samenwerking.
De Mos en twee partijgenoten zijn overigens al tijden in het nieuws om een andere reden. Ze worden verdacht van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Bijna een jaar geleden viel de Rijksrecherche daarom de woningen en werkkamers van de politici binnen. De politici ontkennen de beschuldigingen.
Buiten Den Haag
Westland is niet de enige gemeente waar De Mos bij de volgende verkiezingen mee wil doen. Ook in Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Delft en Pijnacker-Nootdorp verwacht hij zetels binnen te kunnen halen. Daarom is hij nu een website gestart waar hij sympathisanten oproept om zich bij de partij aan te sluiten. "Alles valt of staat bij het vinden van goede kandidaten, die namens de vereniging Groep de Mos zitting willen gaan nemen in de diverse gemeenteraden in de regio", aldus De Mos.