Archief
WOS

Raad Westland unaniem over indamming kamerbewoning

De gemeenteraad van Westland heeft unaniem ingestemd met nieuwe regels om kamerbewoning en woningsplitsing tegen te gaan.

Die regels zijn vastgelegd in het zogeheten Paraplubestemmingsplan Wonen. Er wordt afgerekend met de tot begin dit jaar bestaande situatie dat woningen konden worden opgedeeld in een reeks kamers. Daarbij gold als voornaamste beperking dat elke bewoner minimaal 12 vierkante meter woonruimte heeft. Toepassing hiervan bij het opdelen van het pand Hertenlaan 2 in Honselersdijk voor de huisvesting van circa dertig arbeidsmigranten, bracht de regelgeving in een stroomversnelling.

Kamerbewoning en woningsplitsing zijn dus niet langer toegestaan, uitgezonderd beperkte afwijkingsmogelijkheden van het bestemmingsplan. In de kernen van Ter Heijde, Kwintsheul, Heenweg en Maasdijk is geen afwijking mogelijk van het verbod.
Voor recreatieve verhuur van de eigen woning door particulieren zijn specifieke regels opgesteld. Kernpunten daarin zijn: maximaal 30 nachten per jaar en maximaal vier personen.

Prijsopdrijvend effect
Het wordt als "maatschappelijk ongewenst" beschouwd dat reguliere woningen worden opgekocht en gebruikt voor kamerbewoning, woningsplitsing of recreatieve verhuur. Hier gaat een prijsopdrijvend effect van uit, waardoor woningen minder gemakkelijk bereikbaar worden voor bijvoorbeeld starters, aldus het college bij de indiening van het plan begin mei.
Verder werd gewezen op negatieve gevolgen voor het karakter en de leefbaarheid van een straat of buurt, zoals een hogere parkeerdruk van auto's en fietsen, druk op voorzieningen, op de openbare ruimte en (geluid)hinder.

Eén huishouden per woning
In de bestemmingsplannen van Westland is het uitgangspunt altijd geweest dat een woning binnen de bestemming woondoeleinden wordt bewoond door één huishouden, en dus niet kamergewijs. Om geen enkele onduidelijkheid te laten bestaan, is vanaf nu de definitie van het begrip 'woning': een complex van ruimten, uitsluitend bestemd voor de huisvesting van één huishouden.
Dit betekent dat het opkopen van zelfstandige woonruimte ten behoeve van kamerverhuur voor bijvoorbeeld tijdelijke arbeidsmigranten wordt tegengegaan.

Woningen op bedrijventerreinen
Het voorgaande geldt ook voor burgerwoningen die op of nabij bedrijventerreinen gelegen zijn. In diverse bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen zijn bedrijfswoningen mogelijk gemaakt. Daarbij geldt dat deze bewoond moeten worden door de ondernemer of door bij dat bedrijf werkzaam personeel, dus personen van wie de huisvesting daar noodzakelijk is. Dit betekent dat tegen bewoning door derden opgetreden kan worden.

Geen insprekers
Vanuit de bevolking waren slechts enkele zienswijzen op het ontwerp van de regels ingediend en er maakte dinsdagavond niemand gebruik van het inspreekrecht in de raadsvergadering. Overigens lopen er nog enkele rechtsprocedures met betrekking tot het aantal personen dat in het pand Hertenlaan 2 gehuisvest mag worden.