Archief
WOS

Woning in Heenweg staat al jaren te verkrotten

Wie wel eens door Heenweg rijdt, kan het bijna niet ontgaan. Aan de rand van het dorp staat een oud woonhuis al bijna 18 jaar leeg.

Waarom en van wie is het? Het gaat om een woonhuis aan de Heenweg, nauwelijks zichtbaar vanaf de weg door het vele groen dat er overheen woekert. Ruiten zijn dichtgetimmerd, het overgebleven verfwerk bladdert aan alle kanten en er staat een groot hekwerk omheen. Veel buurtbewoners storen zich aan de verwaarlozing van het pand.

'Het is niet zo leuk om hier naast te wonen,' laat een buurvrouw weten. "Het is een zooitje, vies, eigenlijk is er niks meer goed aan het pand." Een man die zijn moestuin achter de woning heeft, gokt zelfs dat je over een tijdje het hele gebouw niet meer ziet. "Dan is het helemaal ingesloten door het groen," laat hij weten. "Het ziet er natuurlijk niet uit."

Het ziet er natuurlijk niet uit.

• Buurtbewoner

In de loop der jaren gaan er wilde verhalen over het pand rond. Zo zouden er ongenodigde gasten er hun intrek in hebben genomen. "Geen rare beesten, zoals vleermuizen of uilen hoor," denkt een buurman hardop. "Maar ik weet wel dat er een poosje terug Polen en schooljongens in zijn gegaan, die hadden de ruiten ingegooid. Daarom hebben ze er daarna ook een hekwerk omheen gezet."

Erven
Gelukkig is er één buurman die wel meer weet. "Er heeft ooit een moeder gewoond met twee zoons. Die zijn allemaal één voor één overleden. Daarna is het naar de erven gegaan, een familie uit Hoek van Holland." De betreffende familie (naam is bij de redactie bekend) zit niet op publiciteit te wachten, maar laat weten dat het huis inderdaad van hen is en dat het sinds 2002 leeg staat.

"Pas sinds 2016 is het volledig van ons," laat een familielid weten. "We hebben toen het stukje grond achter de woning gekocht om daar een glastuinbouwbedrijf te starten. Maar tot nu toe lukt het niet om daar een vergunning voor te krijgen. Eerst gaf de gemeente geen toestemming, omdat de opgang naar het terrein voor burgerhuis was bedoeld. Inmiddels werkt het stikstofbeleid tegen."

Instorten
De gemeente Westland laat weten dat er inderdaad een vergunning is aangevraagd voor herstructurering van het glastuinbouwbedrijf van de grondeigenaar en die aanvraag is op dit moment in behandeling.

In elk geval is zeker, dat zolang er geen vergunning komt, de familie niet van plan is, om ook maar iets aan het huis te doen. "Verbouwen is sowieso zinloos, daarvoor is het huis al in te slechte staat. We zijn uiteindelijk van plan om er een nieuw huis te bouwen, maar álleen als we daar ook ons bedrijf hebben. We zouden het huis natuurlijk al kunnen afbreken, maar wie geeft ons de garantie dat we er dan straks een nieuw huis op terug mogen zetten? Dus we laten het voorlopig lekker staan. En mocht voortijdig het instorten, dat zien we dan wel weer."