Archief
Google Streetview

Google Streetview

EMO: Stop met wijzen naar ons als mogelijke veroorzaker stofoverlast

Overslagbedrijf EMO wil dat de Rotterdamse wethouder Arno Bonte stopt met wijzen naar EMO als 'waarschijnlijke veroorzaker' van stofoverlast in Hoek van Holland.

Dat schrijft het bedrijf aan de Rotterdamse gemeenteraad, in reactie op een brief van de wethouder van eind juli. Bonte spreekt daarin meermaals over EMO en mede-overslagbedrijf EECV. Dit wekt volgens managing director Mathijs Pelsma 'de voorbarige indruk' dat EMO een van de grootste veroorzakers is van de problematiek. "Wij vinden het prematuur dat, terwijl het onderzoek nog loopt, deze zinspelingen worden gemaakt, met als gevolg een foute beeldvorming en schade aan ons bedrijf", aldus Pelsma.

Tussen 28 juni en 7 juli kreeg DCMR ruim 500 klachten over stofoverlast in Hoek van Holland. Waar de stofdeeltjes vandaan kwamen is tot op heden niet duidelijk, wel zijn EMO en EECV meermaals genoemd als mogelijke veroorzakers. EMO zegt de overlast te betreuren, "zonder daarmee aan te geven dat wij de bron zijn".

Bonte liet op 24 juli weten dat bij EMO en EECV onlangs tijdens onaangekondigde controles diverse overtredingen zijn geconstateerd. Pelsma zegt aan de vergunningen te hebben voldaan en heeft tevens bezwaar gemaakt tegen één aanschrijving van milieudienst DCRM.

"Niettemin lezen wij in de brief van de wethouder opnieuw dat wordt vastgesteld dat 'het zwarte stof in Hoek van Holland waarschijnlijk mede van EMO afkomstig is", schrijft Pelsma. Die conclusie wordt getrokken op basis van meetgegevens van EMO en EECV. "Deze informatie is ons niet bekend en de geformuleerde conclusie is volstrekt prematuur."

Ook de bewering dat de neergekomen stof voor een groot deel zou bestaan uit koolstof is volgens EMO onjuist. Pelsma: "[Uit een eerste indicatie] bleek dat er gemiddeld een beperkte hoeveelheid koolstof is aangetroffen naast andere bestanddelen, te weten zand (ca. 50 procent), overige materialen (20-25 procent) en ijzererts (10-16 procent)."

De directeur wil dan ook dat Bonte ophoudt met teksten over waarschijnlijke veroorzakers van stofhinder en de conclusies van het onderzoek afwachten.